Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

General Norman Schwarzkopf er død

Ledet USAs styrker i den første Golfkrigen i 1991.

LEGENDE: Før Norman Schwarzkopf ble satt til å lede «Operasjon ørkenstorm», var han blitt utnevnt til øverstkommanderende for alle USAs operasjoner i Midtøsten. Noen år tidligere, i 1983, ledet han de amerikanske bakkestyrkene da USA invaderte øystaten Grenada i Karibia.
Privat var «Stormin' Norman» kjent som en stor operaelsker, og som student ved den prestisjefylte krigsskolen West Point dirigerte han skolens kor. Foto: AP / NTB Scanpix
LEGENDE: Før Norman Schwarzkopf ble satt til å lede «Operasjon ørkenstorm», var han blitt utnevnt til øverstkommanderende for alle USAs operasjoner i Midtøsten. Noen år tidligere, i 1983, ledet han de amerikanske bakkestyrkene da USA invaderte øystaten Grenada i Karibia. Privat var «Stormin' Norman» kjent som en stor operaelsker, og som student ved den prestisjefylte krigsskolen West Point dirigerte han skolens kor. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schwarzkopf døde i Tampa i Florida, opplyser amerikanske tjenestemenn. Han ble 78 år gammel.

En av de første som uttrykte sin sorg etter dødsfallet, var USAs tidligere president George H.W. Bush, som selv er innlagt på intensivavdelingen på et sykehus i Texas. Bush var president under krigen i 1991 og valgte selv Schwarzkopf til å lede USAs styrker.

- Barbara og jeg sørger over tapet av en sann amerikansk patriot og en av de store militære lederne i sin generasjon, heter det i en uttalelse fra eks-presidenten, som har kona Barbara hos seg på sykehuset hvor han er innlagt.

Norge deltok Under Golfkrigen i 1991 ble styrkene til den irakiske diktatoren Saddam Hussein presset ut av nabolandet Kuwait som de hadde okkupert året før.

«Operasjon ørkenstorm» ble ledet av USA og var godkjent av FNs sikkerhetsråd. Koalisjonsstyrkene mistet 482 soldater i krigen, mens over 20.000 irakere ble drept.

34 land deltok i de internasjonale styrkene, deriblant Norge som bidro med et feltsykehus og kystvaktskipet KV Andenes.

Elsket opera Før Norman Schwarzkopf ble satt til å lede «Operasjon ørkenstorm», var han blitt utnevnt til øverstkommanderende for alle USAs operasjoner i Midtøsten. Noen år tidligere, i 1983, ledet han de amerikanske bakkestyrkene da USA invaderte øystaten Grenada i Karibia.

Privat var «Stormin' Norman» kjent som en stor operaelsker, og som student ved den prestisjefylte krigsskolen West Point dirigerte han skolens kor.

Forskjellen på å dirigere musikere og soldater beskrev Schwarzkopf slik: I krig kryper en eller annen drittsekk med bajonett opp av orkestergraven og begynner å jage deg rundt på scenen.

(NTB)


RESPEKTERT: Her er generalen sammen med daværende president George W. Bush. Schwarzkopf var høyt aktet blant amerikanske militære og politikere. Foto: AFP / NTB Scanpix
RESPEKTERT: Her er generalen sammen med daværende president George W. Bush. Schwarzkopf var høyt aktet blant amerikanske militære og politikere. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!