Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

General refser Jens

General Arild Dregelid, anklager forsvarsminister Grete Faremo og Stoltenberg-regjeringen for å ha dårlig gangsyn.

TAUS: Statsminister Jens Stoltenberg er taus og vil ikke kommentere angrepet fra generalen.
Foto: Jacques Hvistendahl
TAUS: Statsminister Jens Stoltenberg er taus og vil ikke kommentere angrepet fra generalen. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et oppsiktsvekkende leserinnlegg i Verdens Gang lørdag 14. mai gikk enstjerners general, brigader Arild Dregelid til frontalangrep på det han kaller «det politiske byråkratiet, forsvarsministeren og regjeringen», og anklager dem for å ha rotet det til og ha dårlig gangsyn.

Brigader Arild Dregelid angriper regjeringen for å ha utelatt Kong Harald fra veterandagen 8. mai.

I innlegget slår Dregelid — som i dag har en sentral stilling i Forsvarsstaben — at 8. mai 2011 var en veterandag med bismak.
Leserbrevet er undertegnet Arild Dregelid, offiser.

- Står for det
- Egentlig har jeg ikke mer å si enn det jeg skrev i mitt innlegg i VG. Jeg står for det jeg har skrevet, sier brigader Arild Dregelid (52) til Dagbladet.

Til daglig jobber Dregelid i en sentral stilling i Forsvarsstaben.

REFSER: Brigader Arild Dregelid refser det politiske byråkratiet, forsvarsministeren og regjeringen, og anklager dem for å ha dårlig gangsyn.
Foto: Forsvaret
REFSER: Brigader Arild Dregelid refser det politiske byråkratiet, forsvarsministeren og regjeringen, og anklager dem for å ha dårlig gangsyn. Foto: Forsvaret Vis mer

- Var innlegget ditt klarert med forsvarssjef Harald Sunde?

- Nei, det jeg har skrevet står for min regning. Jeg hadde ikke klarert det på forhånd, sier brigader Dregelid.

Arild Dregelid understreker overfor Dagbladet at han er en lojal offiser, selv om han i innlegget i VG går til frontalangrep mot det han selv karakteriser som det politiske byråkratiet, forsvarsministeren og regjeringen».

- Alle som kjenner meg vet at jeg er en lojal offiser.

- Du er ikke redd for at ditt angrep på forsvarsministeren og regjeringen kan få karrieremessige konsekvenser?

- Nei. Jeg skal på skole i England og forholder meg til det, sier Dregelid.

Taus forsvarssjef
General Harald Sunde, forsvarssjefen, sa følgende til Dagbladet 10. mai, da han kommenterte regjeringens beslutning om ikke å invitere Kong Harald til veterandagen 8. mai:

- Jeg er absolutt lojal til de avtaler kongen og regjeringen inngår.

Men forsvarssjef Harald Sunde ønsket i går ikke å kommentere brigader Arild Dregelids angrep på forsvarsministeren og regjeringen.

TAUS: Forsvarsminister Grete Faremo som anklages for dårlig gangsyn er taus.  
Foto: Jo Straube / Dagbladet
TAUS: Forsvarsminister Grete Faremo som anklages for dårlig gangsyn er taus. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Dagbladet får likevel bekreftet fra flere kilder at brigader Arild Dregelids innlegg i VG har blitt lagt merke til av den fagmilitære ledelsen i forsvaret.

Maner til enighet
Den politiske ledelsen i Forsvarsdepartementet og ved Statsministerens kontor vil kommentere brigader Arild Dregelids refs.
Verken Faremo eller Stoltenberg ønsket å kommentere angrepet fra generalen.

Den eneste kommentaren Dagbladet fikk var fra statssekretær Hans Kristian Amundsen via kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor:

«Som statsministeren sa for en uke siden, vi ønsker ikke strid og uenighet om dette, vi ønsker enighet, samhold og anerkjennelse for veteranene. Derfor legger vi til rette for at kongen kan delta på fremtidige overrekkelser av Krigskorset».

PS: Forsvarsstaben (FST) er i Norge den staben i Forsvaret som støtter Forsvarssjefen i hans roller som øverste fagmilitære rådgiver og etatssjef for Forsvarets militære organisasjon.
Forsvarsstaben skal, på Forsvarssjefens vegne, ivareta ansvaret for å gjennomføre oppdrag, påse at beslutninger følges opp og ivareta det daglige arbeidsgiveransvaret for personellet i Forsvarets militære organisasjon. Dette innebærer ansvaret for at det planverk og det budsjett som er fastlagt og formidlet fra departementet blir implementert.
Kilde: Wikipedia

TAUS: Forsvarssjef Harald Sunde ønsker ikke å kommentere brigader Arild Dregelids angrep på forsvarsministeren og regjeringen.
Foto: Håkon Eikesdal
TAUS: Forsvarssjef Harald Sunde ønsker ikke å kommentere brigader Arild Dregelids angrep på forsvarsministeren og regjeringen. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media