«General visste om torturen av fanger»

En kaptein i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad er klar til å vitne om at USAs militære øverstkommanaderende i Irak, General Ricardo S. Sanchez, visste om og var tilstede ved noen av tortur-avhørene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det amerikanske forsvarsdepartementet avviser påstandene som falske.

Det er en militæradvokat i rettsaken mot en av soldatene i Abu Ghraib som hevder at kaptein Donald J. Reese under ed vil fortelle at Sanchez var tilstede ved flere avhørene. Dette kommer fram på et lydbånd av en militær høring om fangeskandalen i Irak. Det er avisen The Washington Post som har fått tak i opptaket av høringen.

Vil ha fram sannheten

Avisen skriver at advokaten i sitt arbeid med å forsvare en av de tiltalte soldatene, har fått kontakt med kaptein Reese. Amerikanske militære myndigheter har hele tiden lagt ansvaret for mishandlingen på de enkelte soldatene, mens de hevder at de fulgte ordre.

I høringen lyder ordvekslingen om Sanchez rolle slik:

- Sier du at kaptein Reese kommer til å bekrefte at general Sanchez var der og så hva som skjedde? spør den militære aktoren, John McCabe.

- Det var hva han fortalte meg. Jeg er en rettskaffen offiser og jeg vil ikke lyve. Jeg har to barn hjemme og jeg vil ikke risikere min karriere, svarer militæradvokat Robert Schuck.

Pentagon nekter

I et tilsvar til The Washington Posts artikkel om Sanchez sier det amerikanske forvarsdepartementet at Schucks angivelige bekreftelser ikke stemmer.

Kortfattet skriver Pentagon:

- Meldingen er feil.

I sitt vitnemål i kongresshøringen sa Sanchez at han ikke visste om fange-mishandlingen før i januar i år. Da ga han umiddelbaret ordre til en etterforskning. Han hadde imidlertid besøkt fengselet en rekke ganger.

Brigadegeneral Janis L. Karpinski som hadde ansvaret for USAs fengsler i Irak sier at Sanchez var innom Abu Ghraib minst tre ganger i oktober 2003. Dette var måneden da den avbildede mishandlingen begynte. Karpinski mistet jobben som følge av fange-skandalen og hevder selv at hun er blitt sakens syndebukk. Mishandlingen av fanger i Irak ble ikke offentlig kjent før TV-programmet «60 Minutes» tok opp saken i slutten av april i år.

SJOKKERER: En kvinnelig soldat poserer smilende for kamera over liket av en fange i det etter hvert svært så skadaleombruste Abu Ghraib-fengselet.