Generaladvokaten skrev støttebrev for yrkesskadet elitesoldat

Nå krever den sparkede tidligere elitesoldaten Bjørn Sagvolden (55) erstatning fra Forsvaret.

STØTTE: Det er «åpenbart at Sagvolden er en mann som har hatt det vondt», skrev generaladvokat Arne Willy Dahl i et fortrolig brev til Forsvarsdepartementet. Foto BONES/LARS EIVIND Dagbladet
STØTTE: Det er «åpenbart at Sagvolden er en mann som har hatt det vondt», skrev generaladvokat Arne Willy Dahl i et fortrolig brev til Forsvarsdepartementet. Foto BONES/LARS EIVIND DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har skrevet til Forsvarsdepartementet idag, og ber dem erkjenne erstatningsansvar. Hvis ikke, er stevning neste skritt, sier den tidligere elitesoldaten Bjørn Sagvolden (55).

I 1983 fikk han sparken fra Forsvarets spesialkommando (FSK), en eliteavdeling som blant annet skal operere bak fiendens linjer.

- Grovt En nylig rettskraftig dom fra Borgarting lagmannsrett tilkjenner Sagvolden rett til yrkesskadeerstatning etter en nestendrukning i 1983, en brutal skyteøvelse bare to uker etterpå, og bruk av forfalskede dokumenter for å begrunne oppsigelsen fra FSK.

Yrkesskadeerstatningen må Telenor betale, fordi Sagvolden var ansatt der da skadene flere år senere ble konstatert.

Men fortsatt gjenstår spørsmålet om også Forsvaret har et erstatningsansvar.

- Det som skjedde fra Forsvarets side var såpass grovt at det må følges opp, sier Sagvoldens advokat Jan Kristian Matei Arhaug til Dagbladet.

«Hatt det vondt»
Generaladvokat Arne Willy Dahl, som leder den militære påtalemyndigheten i Norge, har allerede markert tydelig støtte til Sagvolden.

I 2011 skrev han dette i et fortrolig brev til Forsvarsdepartementet, om en mulig erstatning til Sagvolden:

«Dette er som nevnt spørsmål som hører under departementets saksområde. Jeg vil derfor nøye meg med å anbefale at departementet behandler Sagvoldens sak med så stor velvilje som man finner grunnlag for.»

I brevet skrev Arne Willy Dahl også at Sagvolden åpenbart er «en mann som har hatt det vondt.»

KREVER ERSTATNING: Tidligere spesialsoldat Bjørn Sagvolden ber Forsvarsdepartementet erkjenne erstatningsansvar etter en nestendrukning og en brutal skyteøvelse i et mørklagt «killing house» i 1983. Han er fra før tilkjent rett til yrkesskadeerstatning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KREVER ERSTATNING: Tidligere spesialsoldat Bjørn Sagvolden ber Forsvarsdepartementet erkjenne erstatningsansvar etter en nestendrukning og en brutal skyteøvelse i et mørklagt «killing house» i 1983. Han er fra før tilkjent rett til yrkesskadeerstatning. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I den grad jeg har hatt mulighet for det, har jeg hatt syn for hans problemer, sier Dahl til Dagbladet.

- Avsluttet
Den ferske dommen i lagmannsretten konkluderer med at nestendrukningen og en øvelse hvor det ble skutt tett inntil Sagvoldens hode i et mørklagt såkalt «killing house» førte til hjerneskade, psykiske lidelser og senere store problemer i arbeids- og privatlivet.

Departementet anser likevel erstatningssaken som avsluttet. I en epost til Dagbladet skriver departementet at «erstatningskrav fra Sagvolden ble avvist av Oslo Tingrett og Sagvoldens anke ble avvist av Høysterett i 2009».

I lys av lagmannsrettens dom vil Forsvarsdepartementet likevel «be Forsvaret undersøke påstandene om at det ble fabrikkert falske dokumenter ifm oppsigelsessaken».