Generalen skal knuse Netanyahu

General og tidligere forsvarssjef Amnon Lipkin-Shahak (54) kan bli Benjamin Netanyahus banemann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har aldri vært politiker, men er likevel folkets favoritt til å bli Israels neste statsminister. Alt tyder på nyvalg i slutten av april neste år.

I morgen avslutter Shahak sin militære karriere og kler seg i sivil. Deretter kommer han trolig til å kunngjøre sitt kandidatur og danne et nytt sentrumsparti.

På meningsmålingene får Shahak større oppslutning enn både Benjamin Netanyahu og Arbeiderpartiets leder Ehud Barak.

Mange mener det er en fordel at han ikke har vært politiker, i den turbulente situasjonen Israel nå befinner seg i.

- En god venn

For fredsforhandlingene med palestinerne vil det være en stor fordel om Shahak blir statsminister.

Han er tilhenger av Oslo-avtalen og var israelsk forhandlingsleder mens Yitzhak Rabin var statsminister.

Palestinernes tidligere sjefsforhandler Nabil Shaath omtaler Shahak som «en god venn». Han har også et godt forhold til norske fredsmeklere.

Yitzhak Rabins sønn Yuval sier han vil støtte Shahak framfor Ehud Barak. Det er et viktig signal.

Rabins mann

Amnon Lipkin-Shahak er en tidligere kommandosoldat. Som fallskjermjeger ledet han et israelsk raid mot et palestinsk hovedkvarter i Beirut i 1973. Flere palestinere ble drept.

Shahak gikk gradene i det militære før han ble håndplukket som forsvarssjef av Rabin i 1995.

Samarbeidet med Rabins etterfølger Shimon Peres var også bra, men det skar seg mellom Shahak og Benjamin Netanyahu.

I september 1996 ble forsvarssjefen rasende da Netanyahu hevdet at hæren hadde støttet avgjørelsen om å grave ut en tunnel under muslimenes hellige steder i Jerusalem. Opptøyene som fulgte krevde 80 menneskeliv.

Kort lunte

Shahak er gift med Tali, en tidligere militærkorrespondent for en venstreorientert israelsk avis. Han går for å være en elskverdig mann, men skal også ha kort lunte i enkelte situasjoner.

To nye avstemninger i nasjonalforsamlingen Knesset må til før det formelt er avgjort at det blir nyvalg i Israel. Alt tyder på at det blir valg den 27. april.

Den datoen valgte Netanyahu fordi Yassir Arafat har truet med å proklamere en palestinsk stat 4. mai. Nå sier palestinerne at de kan utsette denne datoen, og dermed tar de fra Netanyahu et viktig kort i valgkampen.

Israel har direkte valg på statsminister, samtidig som landet velger ny nasjonalforsamling. Det er denne valgordningen som åpner for Shahak.

Småparti

Hans nye parti kan ende opp som et småparti, med fra fem til ti representanter i Knesset.

Partilederen selv har store sjanser til å slå ut arbeiderpartilederen Ehud Barak etter første valgomgang på statsminister. I andre omgang vil Barak støtte Shahak, og da er det duket for israelsk regjeringsskifte.