Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Generalen som fanget Moland og French anklages for gullsmugling

I følge FN-rapport beskytter han en geriljagruppe og tar betalt i gull.

Paraderes: Tjostolv Moland og Joshua French føres gjennom gatene i Kisangani på vei til den den første rettssaken. De ble idømt en rekke dødsdommer og disse ble senere bekreftet i ytterligere to rettsrunder. Foto: Espen Røst
Paraderes: Tjostolv Moland og Joshua French føres gjennom gatene i Kisangani på vei til den den første rettssaken. De ble idømt en rekke dødsdommer og disse ble senere bekreftet i ytterligere to rettsrunder. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da kongolesiske tropper jaktet på Tjostolv Moland og Joshua French etter at sjåfør Abedi Kasongo ble funnet drept på landeveien 109 kilometer øst for Kisangani, var det general Jean Claude Kifwa som hadde kommandoen. Etter en uke var oppdraget fullført de og de to nordmennene ble ført tilbake til Kisangani av Kifwas soldater. Først tok soldatene Joshua French og to dager seinere meldte Moland seg. 

Nå anklages generalen av FNs ekspertgruppe for DR Kongo for å beskytte den lokale geriljagruppen Mai Mai Morgen, melder Bistandsaktuelt. Den brutale gruppen skal være involvert i ulovlig handel med gull og elfenbein og i følge rapporten betaler de Kifwa i gull for at den kongolesiske hæren skal la gruppen holde på i fred.

Møte Kifwa ledet både jaken på Moland og French og den helt innledende etterforskingen av dødsfallet til sjåfør Kasongo. Dagbladet har besøkt ham på kontoret han har i en militærforlegning i Kisangani, men da ville han ikke uttale seg om saken. Saken var da formelt overført til den militære påtalemakta, som sorterer under en annen general i det kongolesiske forsvaret. I august 2009 sa Kifwa til Aftenposten at han møtte Moland og French to ganger.

- Jeg møtte Moland og French på en restaurant i Bunia 2. mai i år. Og jeg syntes da at de oppførte seg merkelig. Moland satt med datamaskinen sin og French gikk ut og inn med en flaske sprit, sa generalen da.

Han fortalte også at han møtte Moland og French igjen 60 kilometer utenfor Kisangani da nordmennene var på vei fra byen.

- Da vi kom inn til byen, fikk vi høre at to europeere som kjørte med en pickup, hadde drept sjåføren sin. Vi sendte da meldinger til alle enheter om å se etter europeerne, fortalte Kifwa.

Beskyttelse FN´s ekspertrapport beskriver hvordan general Kifwa og andre seniorkommandanter i Kisangani-regionen beskytter den væpnede gruppen Mai Mai Morgan. Den ledes av Paul Sadala (alias Morgan), og er aktive i området rundt naturreservatet Okapi Fauna Reserve. Morgan er beryktet for snikskyting av elefanter, men utover fjoråret angrep hans menn også flere gullgruver. I et tilfelle i Sohuma 22. oktober ble seks kvinner voldtatt og 50 personer tatt som gisler. De ble først løslatt etter å ha forhandlet om penger og gull, står det i rapporten.

Gerilja Ekspertgruppen fra FN fikk bekreftet fra flere kilder at Kifwa gir Morgan beskyttelse. Samtidig gir Kifwas soldater Mai Mai-gruppen våpen og ammunisjon i bytte mot gull. Mai Mai er tradisjonelt små lokale selvforsvarsgrupper som blir opprettet lokalt men mange av dem har ekspandert og blitt like brutale som arméene og geriljagruppene de opprinnelig ville beskytte mot.

Tidligere skal Mai Mai Morgan i følge rapporten ha handlet elfenben. Den ulovlige elfenbenhandelen skal ha foregått gjennom Kisangani. I januar 2013 ransaket kongolesisk politi, hær og etterretningstjeneste Morgans hus i Kisangani og arresterte flere medlemmer av familien. Men neste dag sørget offiserer fra hæren for at de ble sluppet fri.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!