Generalen som skal lege afghanernes sår

KABUL (Dagbladet): Hun er Afghanistans eneste kvinnelige general. Lørdag blir hun landets første kvinnelige statsråd. Souhaila Siddiq skal lege afghanernes sår.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg håper å tjene mitt land og mitt folk etter beste evne. Jeg hadde muligheten til å dra fra dette landet da alt var som vanskeligst, men jeg valgte å bli. Det sier Souhaila Siddiq til Dagbladet. 22. desember overtar hun som helseminister i Afghanistan og blir den ene av landets to første kvinnelige statsråder i overgangsstyret under Hamid Karzai. Hun er lege og landets første og eneste kvinnelige general.

HENNES LIV og levnet er fullt av motsetninger, akkurat som hennes land. Men hun legger ikke vekt på motsetningene, for hun regner seg framfor alt som afghaner. Nå er hun direktør for det store militære sjukehuset Charad Bestar i Kabul. Navnet betyr «firehundresengerssjukehuset» og er bygd av sovjeterne, men de russiske bokstavene som forteller om dette på ei diger marmortavle utenfor, er for lengst overmalte.

Souhaila Siddiq

  • 60 år gammel.
  • Født i Kabul av velstående foreldre.
  • Afghanistans eneste kvinnelige general, utnevnt av den prorussiske regjeringen til Najibullah Siddiq.
  • Utdannet seg til kirurg i Moskva.
  • Direktør for det store militærsykehuset i Kabul de siste 20 åra.
  • Valgte å bli i Kabul under Taliban-styret.
  • Blir nå helseminister i Afghanistans nye regjering.
  • Souhaila Siddiq har nær forbindelse med den tidligere kongen, Zahir S hah.

Souhaila er utdannet kirurg i Moskva. Seinere fikk hun et nært forhold til den store motstandshelten fra krigen mot sovjeterne, Ahmed Shah Massoud. Han, som ble drept av Taliban-regimets utsendte mordere, er tadsjik. Souhaila er pashtuner. Hun er født i Kabul, men hennes rike familie kommer fra Kandahar, Talibans åndelige hovedstad. Hun er pashtuneren som ikke snakker pashto, men holder seg til dari, som er persisk og overklassens foretrukne språk.

- Hva blir dine første og største oppgaver som helseminister?

- Jeg vet hva som trengs her på sjukehuset, men jeg har ennå ikke vært i helsedepartementet, så det er litt tidlig å si. Men vi må gjenreise helsevesenet på landsbasis. Vi må etterutdanne hele helsepersonalet. Du vet, etter så mange års krig, så har mange intellektuelle, mange leger, reist utenlands. Vi skulle så gjerne ha fått dem tilbake. Vi kan ikke klandre dem. Men hjemlandet ditt er hjemlandet ditt. Mitt store ønske er at jeg skal være i stand til å se mitt land fritt, utviklet, rolig og fredelig.

- Dere mangler sjukepleiere og leger i dag?

- Klart. Vi mangler særlig kvinnelig personale. Men på grunn av de politiske endringene nå, vil mange av dem komme tilbake.

SOUHAILA SIDDIQ kunne også ha forlatt Afghanistan. Familien hennes dro til USA. Men hun valgte å være hjemme og operere krigsskadde. Under den afghanske borgerkrigen var hun lykkelig opptatt med å redde liv, sier hun. Da Taliban-styret kom, fikk hun sparken som sjef for kirurgisk avdeling ved sjukehuset Wazir Akbar Khan og ordre om å holde seg hjemme. Men talibanerne innså tabben og sendte henne til Charad Bestar, hvor hun opererte deres sårede krigere.

- Afghanerne regnes verden over for å være et sterkt folkeslag. Er afghanerne også ved god helse?

- Nei, vi kan ikke si at vi har god helse. I lang tid har folk lidd under krig, med alt det fører med seg, og særlig har barna lidd. Jeg håper vi kan hjelpe dem . Vi har mye å gjøre før helsa er tilfredsstillende. Ja visst er afghanerne sterke, og de elsker sitt land. Men Taliban var et fremmed innslag. Taliban var styrt fra Pakistan. De var mot sedvanene og reglene i afghansk kultur. Og de misbrukte islam, sier hun.

UNDER TALIBAN-STYRET fikk Souhaila åpnet studiet av medisin for kvinner igjen, og hun fikk drive en kvinneklinikk ved sjukehuset, delvis takket være støtte fra Afghanistankomiteen i Norge.

- Vi er veldig glade for den hjelpen vi har fått av Afghanistankomiteen og fra Norges regjering. De hjalp oss med å starte undervisning i medisin og sjukepleie for jenter i vanskelige tider. Og vi fikk utdannet kvinnelige lærere i helsefag. De norske har alltid holdt hva de har lovt, sier hun. I et intervju i Talibans velmaktsdager blåste Souhaila Siddiq ut mot både dem og manneveldet: «Jeg giftet meg ikke, fordi jeg aldri ville ta imot ordre fra en mann. Se på oss nå!»

- Dette er utvilsomt et mannssamfunn. Nå blir dere to kvinner for første gan g i landets regjering 22. desember. Vil dere ha noen innflytelse blant mennene der?

- Det gjør ingen stor forskjell. Begge vi kvinner ble utpekt av folkets representanter. Da vil det bli bevist for alle at kvinners evne til å styre kan være større enn mennenes. - Har du diskutert kvinnenes stilling med den nye regjeringssjefen, Hamid Karzai? - Jeg har fremdeles ikke møtt ham. Når han kommer hit, skal vi ha en prat. Han er en sterk intellektuell med en god hjerne.

MEN HUN ER motsetningsfylt også som feminist. Hun og hennes avdøde søster, som var ingeniør og leder for polyteknisk institutt i Kabul, var trolig de eneste kvinnene i Kabul som aldri bar burka under Taliban, en forbrytelse som ville ha ført til piskeslag for andre kvinner. Nå sier hun at vestlige feminister er meningsløst opptatt av burkaen. Det som teller for kvinnene er utdanning, økonomi og gjenoppbygging av landet.

- Vil det hjelpe deg i dette mannssamfunnet at du er general?

- I det militære samfunnet ad lød de meg som general. I den sivile samfunnet håper jeg de vil adlyde meg som statsråd.

Blant folk flest er hun kjent som general Souhaila. Blant jentene på det medisinske fakultetet i Kabul er hun en helt. Da de ble spurt om hvilken person i verden de beundrer mest, var svaret samstemmig: general Souhaila.

- Hva kan du gjøre for kvinnene i Afghanistan?

- Jeg håper jeg kan tjene kvinnene og gjøre dem i stand til å ta sine rettigheter ut av mennenes hender. Kvinnene er under press fra menn, men jeg vil øve dem opp til gode stridende. Menn som klager over at maten kommer for seint på bordet, skal få svar fra kvinnene, sier Souhaila Siddiq, som ikke behøver å høre på menns klager.

DIREKTØR: I 20 år har Souhalia Siddiq hatt ansvaret for det store militærsykehuset i Kabul. Nå blir hun Afghanistans første kvinnelige helseminister.