Generalen stengte Telenor-linjene

Bush kom gjennom på telefonen. Men Pakistans president slang på røret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Telenor er på god vei til å bli nest størst mobilselskap i landet med verdens sjette største befolkning, Pakistan (over 160 millioner innbyggere). Hvis general Pervez Musharraf tillater Telenor-kundene å prate i telefonen.

Lørdag beordret generalens menn Telenor til å kutte forbindelsen til abonnentene  i hovedstaden Islamabad.

I formiddag forsvant telefonsambandet igjen da generalens «fiende», den avsatte høyesterettsjustitiariusen Iftikar Muhammad Chaudhrey, skulle ha telefonkonferanse på direktesendt tv med advokater som går i mot generalens kveling av rettsvesenet.

Ifølge nyhetsbyrået AFP ble det taust i telefonmøtet etter to minutter.

La på for Bush

Andre hadde mer suksess med telefonlinjene i Pakistan i dag.

USAs president George W. Bush og flere andre statsledere kom fram på telefonen til sin pakistanske kollega i dag for å snakke om unntakstilstanden i landet.  Med Musharraf ville verken prate med Bush eller noen av de andre, melder AFP.

- Jeg kan bekrefte at vi etter ordre stengte sambandet noen timer i Islamabad lørdag. Det gjaldt også de andre store mobilselskapene. Men jeg kan garantere at det ikke har skjedd noe slikt med våre linjer i Pakistan i dag, sier Telenors kommunikasjonsdirektør i Asia, Esben Tuman  til Dagbladet.no - på halvgod mobillinje fra Malaysia.

Generalen stengte Telenor-linjene

- Hvordan håndterte Telenor Pakistan en slik ordre?

- Vi forholder oss til myndighetene som setter konsesjonsbetingelsene i de landene i opererer, og sånn sett var det ikke noe problem med den midlertidige avstengningen lørdag. Det skjer ikke ofte, men har skjedd før - blant annet med Grameenphone under unntakstilstanden i Bangladesh. Det første vi tenker på er sikkerheten til folk som jobber for oss, deretter utstyret og i neste instans forretningsvirksomheten på lang sikt.

- Ser dere problemer i et så stort marked som Pakistan nå?

- På generelt grunnlag kan jeg si at den politiske situasjonen i landet er veldig vanskelig nå ogt at ledelsen følger godt med. Virksomheten går som vanlig, sier kommunikasjonsdirektør Tuman.

Musharraf - Baksaas - Bondevik

Og den butikken har godt bra siden Telenor i Pakistan ble åpnet med stor festivas 15. mars 2005.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og president Pervez Musharraf åpnet Telenor Pakistan med et håndtrykk, og Musharraf tok den aller første telefonen på det nye sambandet - til daværende statsminister Kjell Magne Bondevik, på besøk i Sydney. 

To og et halvt år seinere har Telenor 2 000 ansatte og over 12 millioner kunder. Mobilink er Pakistans største mobilopertør med 40 prosent av markedet. Youfone og Telenor kniver om å være nest størst med om lag 20 prosent markedandel hver.

SJEFER I MELLOM: : General og president Pervez Musharraf og og konsernsjef Jon Fredrik Baksaas utveksler de gyldne håndtrykk ved den offisielle åpningen av Telenor Pakistan 15. mars 2005. I midten Norges daværende ambassadør til Pakistan, Janis Bjørn Kanavin.
MEN IKKE I DAG: Pakistans president og general Pervez Musharraf og USAs presint George W. Bush i vennskaplige møte i Det Hvit Hus i Washington 22. september i fjor. I dag ringte Bush til sin pakistanske kollega, men Musharraf ville ikke prate.
FORSVARER RETTSVESENET: Pakistans avsatte høyesterettsjustitiarius Iftikar Muhammad Chaudhrey (med rødt pannebånd i midten) fikk avbrutt en telefonkonferanse etter to minutter i dag. Men utenfor advokatenes hus i Islamabad fant han meningsfeller.