Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Generalene ber Sisi stille som presidentkandidat

Egypts mektige militærråd ber forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi stille som kandidat i presidentvalget, som etter planen skal holdes i april.

MILITÆRMAKT: Egypts forsvarsminister, Abdel Fattah al-Sisi, som mandag ble utnevnt til feltmarskalk, er alt annet enn overraskende de militæres foretrukne president i landet. Foto: REUTERS / Scanpix
MILITÆRMAKT: Egypts forsvarsminister, Abdel Fattah al-Sisi, som mandag ble utnevnt til feltmarskalk, er alt annet enn overraskende de militæres foretrukne president i landet. Foto: REUTERS / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Militærrådet, som er øverste organ i det egyptiske forsvaret, trakk i trådene da landets folkevalgte president Mohamed Mursi ble styrtet i et kupp i juli i fjor. De er overbevist om at det egyptiske folk ønsker Sisi som president.

Dersom Sisi stiller som kandidat, vil han måtte henge uniformen i skapet. Alt tyder på at han vil vinne, og at han dermed vil føye seg inn i rekka av militære herskere i Egypt.

Det egyptiske militærrådet mener at Sisi ikke har noe annet valg enn å etterkomme folkets ønske og at han må «melde seg til tjeneste» som presidentkandidat.

USA forsiktig
En talsmann for Det hvite hus i Washington er forsiktig med å kommentere utspillet til generalene i Egypt, men understreker viktigheten av en maktbalanse mellom landets militære og sivile ledere. USA har ikke stemplet de militæres maktovertakelse i Egypt som et kupp, men holder tilbake drøyt 9 milliarder kroner i militærhjelp til landet, i protest mot kuppmakernes hardhendte maktbruk mot motstandere.

Sisis tilhengere mener at generalen er det beste vern man kan ha mot den uroen som har preget Egypt de siste tre årene, men motstanderne mener at valget av den 59 år gamle generalen vil være en hån mot demokratiske spilleregler.

Motstand
Sisi vil ikke bare møte motstand i Det Muslimske Brorskapet og hos Mursi-tilhengerne, men også hos mange liberale som ledet an i opprøret mot tidligere president Hosni Mubarak for tre år siden.

De militære har forbudt Brorskapet og Sisi hevder at det var president Mursi og ikke de militære som gjorde seg skyldig i kupp i fjor.

(NTB-AFP)

Hele Norges coronakart