GIR IKKE OPP: Demonstrantene holder fortsatt ut på Tahrir-plassen og står fast på kravet om at militæret må gi fra seg makten. Like etter dette bildet er tatt, åpnet himmelen seg over Kairo og regnet fosset ned. Foto: Åsmund Gram Dokka
GIR IKKE OPP: Demonstrantene holder fortsatt ut på Tahrir-plassen og står fast på kravet om at militæret må gi fra seg makten. Like etter dette bildet er tatt, åpnet himmelen seg over Kairo og regnet fosset ned. Foto: Åsmund Gram DokkaVis mer

- Generalene har tapt all tillit

Demonstrantene nekter å rikke seg fra Tahrir-plassen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KAIRO (Dagbladet): Dagen før valget i Egypt gjør demonstrantene på Tahrir et siste forsøk på å få militæret til å gi fra seg makten..

En rekke mindre politiske partier og ungdomsbevegelser satte seg mål om nok en gang å samle én million mennesker på Tahrir-plassen søndag.

Har mistet troen I kveld hadde imidlertid ikke mer enn noen titusener møtt frem, og like etter solnedgang skyllet en sjelden regnskur over Kairo. Slagordene mot militærets leder, feltmarskalk Mohammed Hussein Tantawi, runget likevel utover Tahrir-plassen, og de fleste Dagbladet snakker med er fast bestemt på å fortsette protestene.

- Vi krever rettigheter for enkeltmennesket, slik dere har i Europa, sier Atef Ismail.

Han legger til at han har mistet troen på de politiske partiene, som ikke er på plass på Tahrir.

- De har ingen kontakt med den egyptiske gata. De er bare ute etter å skaffe seg så mange plasser i parlamentet som mulig, sier Ismail.

Mulig samlingsregjering Tidligere leder av Det internasjonale atomenergibyrået og nobelprisvinner Mohamed ElBaradei er blitt foreslått av flere revolusjonsgrupper som en samlende figur som kan overta makten fra det militære.

- ElBaradei har tillit på Tahrir-plassen, slår Ismail fast.

ElBaradei, som også er presidentkandidat, uttalte sent lørdag at han er villig til å ofre presidentdrømmen hvis han blir bedt om å lede en samlingsregjering.

- Jeg er villig til å lytte til kravene fra de unge og dem som krever en samlingsregjering der alle politiske krefter er representert, sa ElBaradei etter at han hadde vært i møte med Tantawi.

- Må bli værende på Tahrir Tantawi fastholder imidlertid at første runde av parlamentsvalget vil gå som planlagt mandag.

- Egypt står ved et veiskille. Hvis vi lykkes, kan landet se fram mot økonomisk, politisk og sosial utvikling. Lykkes vi ikke, vil det få alvorlige konsekvenser for Egypt, og det vil vi ikke tillate, sier Tantawi ifølge en statlig TV-kanal i Egypt.

Haitham al-Khatib, en sentral aktivist siden protestene som felte Hosni Mubarak startet, forteller at det er uhyre viktig for demonstrantene å bli værende på Tahrir.

- Så lenge vi er ute i gatene, har vi overtaket. Da er det militæret som må lytte til oss og ikke omvendt, understreker al-Khatib, som er en av lederne i Tahaluf al-Thawra, en sammenslutning av liberale, sentrums- og venstreaktivister som arbeider for demokrati i Egypt.

Forlenget varetekt for blogger Al-Khatib er også koordineringsansvarlig i Likhets- og utviklingspartiet, som ledes av filmstjernen Tayseer Fahmi. Han påpeker at mange unge vil la være å stemme hvis ikke militæret gir fra seg makten.

- Vi har hatt en internettavstemning på nettsidene våre, og der sa 70 prosent at de ikke vil stemme, sier al-Khatib.

Han ble selv banket opp og påkjørt under demonstrasjonene tidligere denne uken og har ingen problemer med å forstå skepsisen til militæret.

- Hæren hadde en fremtredende stilling hos folk i januar og februar, men nå har generalene tapt all tillit.

Søndag kunngjorde militærdomstolen at den kjente bloggeren Alaa Abd al-Fattah blir sittende ytterligere 15 dager i varetekt. Fengslingen av Abd al-Fattah i oktober vekket harme blant unge og bidro sterkt til at de nok en gang samlet seg på Tahrir.

BLIR PÅ TAHRIR: Haitham al-Khatib er en sentral skikkelse i revolusjonsbevegelsen og mener demonstrantene har overtaket så lenge de blir værende på Tahrir. Foto: Åsmund Gram Dokka
BLIR PÅ TAHRIR: Haitham al-Khatib er en sentral skikkelse i revolusjonsbevegelsen og mener demonstrantene har overtaket så lenge de blir værende på Tahrir. Foto: Åsmund Gram Dokka Vis mer