Generalene inntar EU

EUs nye forsvarssamarbeid skaper kulturkonflikter i en organisasjon som stort sett fortsatt kun er en handelsblokk. Tirsdag inntar generalene EU-hovedkvarteret i Brussel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det militære samarbeidet er en klar indikasjon på at EU aspirerer til å ta på seg andre oppgaver enn å fordele landbrukssubsidier og å sørge for at reglene for det indre markedet blir fulgt.

I tillegg til de politiske konfliktene som vil oppstå i byggingen av en et felles militært samarbeid, står systemet også overfor en veritabel kulturkonflikt når generaler og andre offiserer tirsdag inntar sin plass i det svært sivile EU-hovedkvarteret i Brussel. Da møtes for første gang Militærkomiteen i EU, en av tre midlertidige organer som EU-landene har vedtatt å opprette for å kunne sette det militære samarbeidet ut i livet. På sikt skal oppmot 100 offiserer ha sitt arbeid i lokaler som i dag er 100 prosent dominert av sivile byråkrater.

Den reelle - men ennå ikke formelle - sjefen for dette arbeidet er Javier Solana, tidligere generalsekretær i NATO og som nå har et overordnet ansvar for EUs utenriks- og sikkerhetspolitikk.

(NTB)