Generalene klare til krig

General Tommy Franks er mannen som skal lede USA i krig mot Irak. I går hadde ga han beskjed president Bush om at troppene er klare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge CNN fikk presidenten høre akkurat det han ønsket seg:

Troppene «er trent, de er klare, de er dyktige .... og [i tilfelle krig] er det ingen tvil om at vi vil seire.»

Franks deltok på møtet med presidenten sammen med forsvarsminister Donald Rumsfeld. De diskuterte de endelige planene for krig, inkludert muligheten for å gi Saddam et siste ultimatum om å kvitte seg med våpnene.

De siste dagene har amerikanske og britiske fly økt antall flyvninger over Irak. Tallet på flyvninger er oppe i 750 hver eneste dag, og alle typer fly deltar. Vanligvis har tallet ligget et sted mellom 250 og 500.

Pilotene er spesielt på jakt etter rakettsystemer som flyttes rundt omkring i Irak, melder CNN. De ser etter det som kan være bakke-til-bakke-raketter, bakke-til-luft, bakke-til-skip og radarsystemer. Rakettsystemer som blir oppdaget, vil bli bombet.

Opptrappingen av flygningene og ødeleggingen av irakiske raketter er en forberedelse til krigen, slik at USA skal kunne gå til angrep på kortest mulig varsel. Amerikanerne ønsker dessuten å forhindre at Irak kan sende raketter mot troppene som er samlet i Irak.

Drakamp i FN

I mellomtida har FN allerede sagt nei til et nytt forslag om resolusjon mot Irak. Russland, Frankrike og Tyskland har mer enn antydet at de ikke vil akseptere en resolusjon som åpner for krig. Ifølge CNN jobber britiske diplomater med å få til et kompromiss som vil gi Irak mer tid, men likevel sette en klar tidsfrist for når Irak kan angripes hvis Saddam ikke følger ordre fra FN.

Les mer hos CNN her

KLARE TIL KRIG: Forsvarsminister Donald Rumsfeld sammen med general Tommy Franks fotografert under pressekonferansen i dag.