Generalens hevn

Bare timer etter at Pakistans forsvarssjef Pervez Musharraf fikk sparken, rykket hæren ut, sperret statsministeren inne, stanset fjernsynssendinger og blokkerte flyplasser og offentlige kontorer i flere byer. I en tale i natt sa generalen at statsministeren var avsatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var seint i går kveld uklart om menneskeliv hadde gått tapt da store hærstyrker rykket inn i sentrum av hovedstaden Islamabad.

Flere observatører meldte om skyting i enkelte deler av byen.

Ellers hersket det stor forvirring. Innbyggerne i Islamabad strømmet ut i gatene for å finne ut hva som hadde skjedd, uten å bli mye klokere.

Ved midnatt norsk tid holdt kuppgeneralen Pervez Musharraf en kort fjernsynstale hvor han la hele ansvaret for krisa på statsminister Nawaz Sharif.

Forsvarssjefen anklaget Sharif for å true stabiliteten i landet og for å forsøke å ødelegge hæren.

Ifølge BBC skal Sharif sitte i husarrest i sin residens i sentrum av Islamabad.

Alle ansatte i residensen ble bedt om å gå hjem. Ingen av dem ville snakke med pressen bortsett fra en som sa:

- Jeg fikk bare beskjed om å overlevere nøklene (til de militære).

Fikk sparken

Konflikten mellom den valgte regjeringen - med Sharif i spissen - og generalene har murret lenge. Militæret har alltid spilt en sentral rolle i pakistansk politikk, en rolle de føler Sharif har truet. Den forrige forsvarssjefen gikk i protest i fjor.

Sittende forsvarssjef Pervez Musharraf ble forsøkt sparket i går mens han var på en reise til Sri Lanka. Via fjernsyn meldte Sharif at etterretningssjefen, general Zia Uddin, skulle bli ny forsvarssjef.

Musharraf var på vei hjem da meldingen kom. Han sa flyet hans ble nektet å lande i Karachi og forsøkt omdirigert til et annet land, til tross for at det var i ferd med å gå tom for bensin.

- Denne onde handlingen ble stanset takket være rask inngripen fra hærens side, sa Pervez Musharraf i sin tale i natt.

Borgerkrig?

Pakistans forrige statsminister Benazir Bhutto, som nå bor i eksil i London, sa at enkelte hæravdelinger rundt om i landet er lojale overfor statsminister Sharif og at de kan yte en viss motstand mot kuppmakerne.

Andre analytikere mener forsvarssjefen har kontroll over styrkene.

Bekymring

Militærkuppet har sendt sjokkbølger ut over hele verden. Pakistan er en atommakt i bitter strid med nabolandet India .

Så seint som i juli var de to landene i krig, en krig Sharif fikk slutt på til generalenes store misnøye.

Pakistans viktigste allierte, USA, uttrykte i går stor bekymring over situasjonen.

- Vi krever selvsagt at demokratiet gjenopprettes så fort som mulig, sa talsmannen for amerikansk UD, James Rubin i går.

USA advarte for tre uker siden mot et militærkupp i Pakistan. Da gjorde en talsmann det klart at USA på det sterkeste ville gå mot alle forsøk på å kaste den pakistanske regjeringen på ulovlig vis.

Tar avstand

Også Norge tar klar avstand fra militærkuppet i Pakistan og oppfordrer de militære til å gi makten tilbake til landets lovlig valgte regjering.

- Det er alltid alvorlig når de militære tar makten fra en demokratisk valgt regjering, og det er spesielt alvorlig når det skjer i en region preget av store konflikter, sier utenriksminister Knut Vollebæk (KrF) til NTB.