FRI SOM FUGLEN: Generalmajor Khattiya Sawasdipol ble arrestert i mars, men sluppet fri mot en kausjon på 1,6 millioner baht. Foto: AP Photo/Apichart Weerawong/SCANPIX
FRI SOM FUGLEN: Generalmajor Khattiya Sawasdipol ble arrestert i mars, men sluppet fri mot en kausjon på 1,6 millioner baht. Foto: AP Photo/Apichart Weerawong/SCANPIXVis mer

Generalens «samurai»-hær gjør Thailand lovløst

Seh Daeng (58) er Thaksin Shinawatras hemmelige allierte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Generalmajor Khattiya Sawasdipol, også kjent som Seh Daeng, er utpekt som den ansvarlige for gårsdagens granatangrep som drepte minst en og skadet 86 personer i Thailands hovedstad Bangkok.

Helt siden Thailands korrupsjonsdømte statsminister Thaksin Shinawatra ble avsatt ved kupp i 2006, har Seh Daeng sverget å bringe ham tilbake til makten.

Seh Daeng skal flere ganger ha besøkt Shinawatra i hans eksiltilværelse i Dubai. Derfra antas det at telemilliardæren finansierer rødskjortene, som har demonstrert i Bangkoks gater siden Shinawatra ble dømt i vinter.

Lover dødsstraffLederen for spesialenheten som skal etterforske gårsdagens granatangrep ved en togstasjon i hovedstadens finansdistrikt, stempler handlingene som terrorangrep og sier de skyldige ikke vil bli vist noen nåde.

STILLINGSKRIG: Dagen etter granatangrepet der en ble drept, tok rødskjortene oppstilling bak barrikadene de har bygd i sentrum av Bangkok. Her roper de til opprørspolitiet som på den andre siden av dekkene, som det helt bensin på. Foto: REUTERS/Vivek Prakash/SCANPIX
STILLINGSKRIG: Dagen etter granatangrepet der en ble drept, tok rødskjortene oppstilling bak barrikadene de har bygd i sentrum av Bangkok. Her roper de til opprørspolitiet som på den andre siden av dekkene, som det helt bensin på. Foto: REUTERS/Vivek Prakash/SCANPIX Vis mer

- Vi fordømmer handlingene, spesielt de som var ansvarlig for dem. Vi vil advare mot at handlingene vil bli straffet med dødsstraff, sier han til den thailandske avisa The Nation.

58 år gamle Seh Daeng hevder han han hjalp USA med å spionere på Nord-Vietnam under Vietnam-krigen. Han sier også at han har deltatt i CIA-operasjoner mot kommunistene i Laos, og at han utga seg for å være muslim for å infiltrere opprørsgrupper i Indonesias Aceh-provins.

Nå, halvannen måned etter at rødskjortenes demonstrasjoner startet i Bangkok, viser thailandske aviser bilder av væpnede menn i finlandshetter, som skjuler seg i mengden av rødkledde.

Ninja-samurai-hærLandets hardt pressede statsminister Abhisit Vejjajiva kaller dem bare terrorister. Andre omtaler dem som sniksyttere, ninjaer eller falske rødskjorter.

MANGE SKADD: Regjeringsvennlige demonstranter evakuerer en av sine skadde under gårsdagens sammenstøt i Bangkok. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX
MANGE SKADD: Regjeringsvennlige demonstranter evakuerer en av sine skadde under gårsdagens sammenstøt i Bangkok. Foto: REUTERS/Adrees Latif/SCANPIX Vis mer

Faktum er at generalmajor Seh Daeng har gitt hæren han disponerer navnet «ronin», et japansk ord for samurai-krigere uten hærfører.

Generalens «samurai»-hær er en blanding av gammel og ung, og ser ut som alt annet enn soldater som er i stand til å håndtere håndholdte granatkastergevær av type M-79.

Lørdag 10. april klarte de å overliste soldater som holdt vakt ved Phan Fa Bridge. På ettermiddagen ble soldatene angrepet med granater og våpen. Fire høytstående offiserer og en generalmajor ble drept, og soldatene måtte flykte fra sine pansrede kjøretøy og Humveer.

I januar ble kontoret til stabssjefen i den thailandske hæren angrepet med granater. Også det angrepet mistenkes Seh Daeng for å stå bak.

DET SISTE BILDET: Dette bildet er hentet fra det sju minutter lange opptaket Reuters-fotografen Hiro Muramoto gjorde før han ble skutt og drept under opptøyene 10. april. Foto: REUTERS/SCANPIX
DET SISTE BILDET: Dette bildet er hentet fra det sju minutter lange opptaket Reuters-fotografen Hiro Muramoto gjorde før han ble skutt og drept under opptøyene 10. april. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Nekter forbindelseLeder for rødskjortenes bevegelse, Natthawut Saikua  i United Front for Democracy against Dictatorship (UDD), benekter at de er infiltrert av terrorister.

I stedet mener han at granatangrepene viser at deler av hæren er på rødskjortenes side, ifølge nyhetsbyrået AP.

Rødskjortene har i hovedsak gjennomført fredelige demonstrasjoner i Bangkok siden 12. mars. Demonstrasjonene startet etter at Thailands høyesterett konfiskerte halvparten av formuen til Thaksin Shinawatra.

Shinawatras støttespillere krever at den sittende statsministeren går av, og at det utlyses nyvalg. Demonstrantene, som hovedsaklig består av fattige fra landsbygda og folk fra arbeiderklassen, mener Abhisits regjering er elitistisk og udemokratisk