Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Generaler ber Obama stenge Guantanamo-leiren

31 pensjonerte amerikanske generaler ber presidenten innfri sitt løfte.

GUANTANAMO: Dette bildet er tatt i mai 2009, og viser fangene på Guantanamo som ber.Foto: AP Photo/Brennan Linsley
GUANTANAMO: Dette bildet er tatt i mai 2009, og viser fangene på Guantanamo som ber.Foto: AP Photo/Brennan Linsley Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev som er offentliggjort av Human Rights First, sier generalene at så lenge fangeleiren fins, undergraver den USAs nasjonale sikkerhet og status som en rettsstat og et land der menneskerettigheter betyr noe.

Blant dem som har undertegnet brevet, er tidligere toppsjefer i marinekorpset, luftvåpenet og hæren. De samme generalene var til stede da Obama for fem år siden undertegnet en ordre om å stenge leiren og forby tortur.

Men fangeleiren er ennå ikke stengt, for en stor del på grunn av kraftig opposisjon fra noen medlemmer av Kongressen.

Opphevet regler Av de 779 fangene som har sittet i leiren siden den ble opprettet, er det fortsatt 155 i cellene. Blant dem er 78 fra Jemen, og 55 er klargjort for å løslates.

I desember opphevet Kongressen noen av de strenge reglene for leiren, noe som har gitt Obama noe større myndighet.

Generalene ber ham om fortest mulig å sende ut alle dem som ikke regnes for å være en sikkerhetstrussel, og gjennomgå statusen på nytt for de resterende.

Krever offentliggjøring I brevet ber de også Obama-administrasjonen offentliggjøre dokumentene om CIAs program for arrestasjoner, overføring av fanger og avhør etter terrorangrepet i september 2011.

De skriver at CIA fortsatt forsvarer bruken av tortur, og at mange amerikanere støtter dette basert på falske opplysninger.

Om dokumentene frigis, mener generalene at amerikanerne vil oppdage sannheten og forstå at «tortur ikke er verdt det, og at USA som nasjon ikke igjen må gå over på den mørke siden».

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!