Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Generaler mot krig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Spillet er over,» sier president George Bush liksom til Saddam Hussein i en tale til pressefolkene i Det hvite hus. Jo dypere vi synker i denne krisen, jo mer utilfredsstillende blir den slags tale. Bush sa forleden at Saddam Hussein minnet ham om en ny oppsetning av en dårlig film han ikke ville se om igjen. Det kan vi gjerne slutte oss til når det gjelder diktatoren i Bagdad. Men det finnes andre måter å stoppe en filmframvisning på enn å sprenge hele kinoen i lufta. For mange av oss ter også den amerikanske presidenten seg nå som en rollefigur i en dårlig film det ikke frister å se på nytt.

Det gikk litt kaldt nedover ryggen på mange da presidenten like etter de fryktelige terrorangrepene 11. september 2001 sa at han ville ha Osama bin Laden «Død eller levende», slik det sto trykt på ettersøktplakater i Det ville vesten. Førstedame Laura Bush rådet ham etterpå til å dempe seg. Det rådet har han glemt.

Vi er enige med kommentatoren Nicholas Kristof i The New York Times, som skriver at presidenten og utenriksminister Colin Powell har bevist at Irak gjemmer våpen, at Saddam Hussein lyver og at irakiske offiserer prater for mye i telefonen. Men de har ikke bevist at løsningen er å invadere Irak med store militære styrker.

Den krigen som president George Bush nå vil føre mot Saddam Hussein enten FN støtter den eller ikke, er sivilistenes krig. Det er forsvarsminister Donald Rumsfeld og hans stab som ivrer etter å sende soldater ut i kamp. De gjør det med så stor entusiasme at det skremmer helten fra Golfkrigen, general Norman Schwarzkopf. To andre kjente generaler med kamperfaring, Anthony Zinni og Wesley Clark, er like skeptiske til Pentagon-sivilistenes krigsbegeistring. Zinni sier at han ikke er sikker på hvilken klode de sivile haukene befinner seg på, men «det er ikke den samme som den jeg trår på». Disse generalene vil ha en fredelig løsning av konflikten med våpeninspektører og isolasjon av Saddam Hussein.

Det er fristende å konkludere med at krig er altfor alvorlig til å overlates til slike sivilister som nå sitter med makta i Washington.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling