Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Generaler vil kaste Rumsfeld

Flere toppgeneraler i USAs forsvar krever at ministeren går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Donald Rumsfeld har møtt kraftig motstand for sin offensive politikk, men militæret har alltid støttet sin øverste leder.

Nå går flere pensjonerte generaler ut mot Rumsfeld. De mener han må ta på seg skylden for kaoset som råder i Irak, fordi Rumsfeld var den ansvarlige planleggeren av invasjonen.

Generalmajor Charles Swannack hadde en svært sentral rolle i invasjonen av Irak, og sa i et intervju torsdag at Rumsfeld må byttes ut.

- Jeg mener at vi virkelig trenger en ny forsvarsminister fordi Rumsfeld har altfor mye bagasje med seg. Jeg er spesielt betenkt over måten han instruerte våre generaler i Irak til den minste detalj, sier Swannack til CNN.

Burde kritisert Abu Ghraib

Swannack tjenestegjorde selv under Rumsfelds kommando i Irak, og kritiserte krigføringen også da han var i aktiv tjeneste. Han får støtte av blant andre generalmajor John Batiste, som ledet infanteriet i nord-Irak i 2004-05.

- Når beslutninger blir tatt uten å ta hensyn til godt begrunnede anbefalinger fra militæret og lang planlegging, så er vi nødt til å gjøre feil. Slik det har skjedd i Irak, sier Batiste.

Batiste var en av de nærmeste rådgiverne til Paul Wolfowitz, som var en av hovedarkitektene bak invasjonen av Irak.

INGEN FRED: Irak er fortsatt et land langt unna fredelige tilstander. Onsdag gikk denne bilbomben av nord for Bagdad, tolv mennesker mistet livet. Foto: Scanpix
INGEN FRED: Irak er fortsatt et land langt unna fredelige tilstander. Onsdag gikk denne bilbomben av nord for Bagdad, tolv mennesker mistet livet. Foto: Scanpix Vis mer

Swannack er kritisk til måten Rumsfeld taklet skandalen i Abu Ghraib-fengselet, der amerikanske soldater drev tortur av irakiske fanger.

- I steden for å innrømme at det var begått gale handlinger forsvarer han dem til pressen. Det er uforståelig og det ødelegger vår evne til å bevege oss framover, sier Swannack.

Overså planlegging

Flere av generalene mener Rumsfeld overså flere års planleggingsarbeid.

- Rumsfeld kastet vekk ale planer for hvordan man skulle takle en okkupasjon av Irak, sier Anthony Zinni, pensjonert general i marinen.

- Vi har blitt oppdratt til pålitelighet, til å ta ansvar, innrømme feil og lære av våre feil. Dette har vært svært viktig for oss i militæret. Når vi ser at dette ikke skjer, blir vi bekymret. Dårlig militær dømmekraft har blitt brukt gjennom hele dette oppdraget, sier Zinni.

Donald Rumsfeld har tidligere stilt sin stilling til posisjon ved to anledinger, men hans gode venn president George W. Bush har gjort det klart at han vill beholde sin 73 år gamle minister, melder CNN.

Det hvite hus gikk i dag ut og understreket at Rumsfeld har presidentens støtte og tillitt.

Generaler vil kaste Rumsfeld
BLANT FOLKET: Lille julaften 2005 var Donald Rumsfeld på besøk hos amerikanske styrker i Fallujah i Irak.
KRITISK: General John Batiste tjenstegjorde i Irak, og er svært kritisk til Donald Rumsfelds ledelse av krigen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling