MÅTTE STRIPPE: Soldater som var med i kuppforsøket i Tyrkia som startet ved 21.30-tida natt til lørdag ble ydmyket da Erdogans styrker tok dem igjen. Foto: Anadolu Agency / Abaca / NTB Scanpix
MÅTTE STRIPPE: Soldater som var med i kuppforsøket i Tyrkia som startet ved 21.30-tida natt til lørdag ble ydmyket da Erdogans styrker tok dem igjen. Foto: Anadolu Agency / Abaca / NTB ScanpixVis mer

Generaltabbene som ødela for Tyrkias kuppmakere

- Merkelig amatørmessig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fortsatt nokså ubeskrevne offiserene bak kuppforsøket i Tyrkia levnes liten ære - heller ikke hos analytikere av militær strategi.

- Det virket jo merkelig amatørmessig, sier forsvarsanalytiker John Berg til Dagbladet.

- Dreiebok fra 70-tallet

Berg og andre militæranalytikere stiller seg nærmest uforstående til måten kuppforsøket ble utført - eller at det i det hele tatt ble forsøkt. De peker på en serie tabber som hver for seg kunne vært ødeleggende.

Til sammen ble de en komplett katastrofe.

«Hendelsen gikk stikk imot årtier med forskning om hvordan, når og hvorfor kupp inntreffer» skriver New York Times.

«Kuppet var åpenbart ganske godt planlagt, men de brukte en dreiebok fra 1970-tallet», sier den Istanbul-baserte militærskribenten Gareth Jenkins til nyhetsbyrået Reuters.

«Det var mer som Chile i 1973 eller Ankara i 1980», skriver nyhetsbyrået.

Men til forskjell fra 1973 og 1980: Denne gangen har den sittende presidenten, Recep Tayyip Erdogan, bare befestet sin makt.

I dag steg dødstallet til minst 290 etter det mislykkede kuppforsøket i Tyrkia, opplyser utenriksdepartementet.

Tabbe etter tabbe

John Berg, tidligere mangeårig norsk korrespondent for militærtidsskriftet Jane's Defence Weekly, er slett ikke imponert over kuppmakerne.

REDDET PRESIDENTEN: Da folket strømmet ut i gatene til støtte for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, var slaget tapt for Tyrkias kuppmakere. Foto: AFP/dpa/Andreas Rosar 
REDDET PRESIDENTEN: Da folket strømmet ut i gatene til støtte for Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan, var slaget tapt for Tyrkias kuppmakere. Foto: AFP/dpa/Andreas Rosar  Vis mer

- Det første som slo meg da disse bildene kom fra Bosporos-brua, der det sto to lastebiler og noen soldater, var «hva om det samler seg en folkemengde her?» Og det var jo det det gjorde.

Det var den første tabben John Berg merket seg. Snart la han merke til tabbe nummer to.

Manglet tydelig leder

- Det andre som slo meg, var: «Har de sikret seg Erdogan?» Det hadde de ikke, og heller ikke hans nærmeste støttespillere, sier John Berg til Dagbladet.

Brian Klaas ved London School of Economics, som uttaler seg til New York Times, mener det siste kan være helt nødvendig når bare en fraksjon av militærapparatet støtter kuppet, slik som i Tyrkia.

I et land som Tyrkia mener han koordineringen av de militære må være gjort på forhånd, slik at eliten ikke har noe annet valg enn å slutte seg til kuppet.

Noe annet som manglet, var en synlig leder som kunne gi kuppet et offentlig ansikt og inntrykk av at kuppmakerne hadde en tydelig plan.

- «Glemte» privat TV

Kuppmakerne slo til natt til en lørdag, da presidenten var ute av hovedstaden på ferie. De tok kontroll over hovedflyplassen, stengte ei bru over det viktige Bosporos-stredet i Istanbul, sendte tanks til parlamentet i hovedstaden Ankara og fikk raskt ut en melding på statskringkasteren om portforbud.

KUPPFORSØKET: Militære styrker prøvde å ta over makten i Tyrkia. President Erdogan sitter fortsatt med makten. Dette er en oversikt over hva som har skjedd i Tyrkia. Video: CNN/Reuters/Scanpix/Storyful/AP. Vis mer

Men nyhetsbyrået Reuters er minst like opptatt av hva de ikke gjorde:

De tok ikke kontroll over de ledende medlemmene av president Recep Tayyip Erdogans parti, og fikk heller ikke stengt ned private TV-kanaler.

Dermed var det fritt fram for presidenten og hans medarbeidere til å kalle folket ut i gatene for å protestere.

Den digitale revolusjonen

John Berg mener kuppforsøket i Tyrkia demonstrerer et faktum som ikke kan overses: Et kuppforsøk i et utviklet land kan ikke skje på den samme måten som før den digitale revolusjonen.

- Et militærkupp før og etter sosiale medier må nødvendigvis bli to forskjellige ting, sier Berg.

Han må tenke seg om, når Dagbladet spør hva kuppmakerne kunne ha gjort for å demme opp for det som ble spredt på sosiale medier.

- Jeg kan ikke si jeg kommer opp med et umiddelbart annet svar enn å sikre seg nøkkelpersoner, som Erdogan og hans nærmeste, og sette dem i husarrest eller liknende, sier Berg.

- Fulgte ikke oppskriften

New York Times nevner flere helt nødvendige ingredienser, i oppskriften på et vellykket militærkupp. Å overbevise militære kolleger om at de er best tjent med å slutte seg til, oppnås vanligvis gjennom flere trinn:

-En overveldende maktdemonstrasjon, som raskt skal vise at tyngden av de militære står bak.

-En offentlig bekjentgjørelse, hvor en eller flere høytstående figurer viser at samfunnseliten er med.

-Å raskt etablere tett kontroll med media og flyten av offentlig informasjon.

«Tyrkias kuppmakere fulgte ikke oppskriften», slår New York Times fast.

Smart telefon

Forutsetningene for et kupp var heller ikke til stede. Ifølge New York Times skårer Tyrkia lavt på flere indikatorer for et lands risiko for at det skal skje et militærkupp: Fallende tall for barnedødelighet, og en økonomi i vekst.

Dessuten er det lite «elite-fragmentering», hvor samfunnseliten slåss innbyrdes om ressurser og makt.

Så da presidenten ved hjelp av en smarttelefon snakket direkte til folket via en TV-kanal, så det dårlig ut for et maktskifte i Tyrkia.

«Jeg oppfordrer innstendig det tyrkiske folk om å samles på offentlige plasser og flyplasser.... Det er ikke noen sterkere makt enn folkets makt», sa han i intervjuet med CNN Turk.

Fra det øyeblikket folket tok ham på ordet, og samlet seg i gatene, var slaget egentlig tapt for kuppmakerne.

SLO FEIL: Kuppmakerne mistet raskt kontrollen over brua over Bosporos-stredet, da folket trosset portforbudet og samlet seg i gatene. Her har vanlige tyrkere samlet seg på en tanks på brua etter at kuppforsøket slo feil. Foto: Zuma Press
SLO FEIL: Kuppmakerne mistet raskt kontrollen over brua over Bosporos-stredet, da folket trosset portforbudet og samlet seg i gatene. Her har vanlige tyrkere samlet seg på en tanks på brua etter at kuppforsøket slo feil. Foto: Zuma Press Vis mer