- Generasjonsforskjell på jagerflyene

JSF-sjef ut mot «interessant» regnestykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge JSF-sjef Tom Burbage er det generasjonsforskjell på de to jagerflyene Norge vurderer. Han avviser blankt at det amerikanske flyet kan bli tre ganger så dyrt som svenskenes JAS Gripen.

«Interesting math», kaller Lockheed Martin-nestsjefen regnestykket som Aftenposten presenterte i helgen.

Ifølge avisen må Israel i gjennomsnitt betale 1,2 milliarder kroner for hvert JSF-fly når alle anskaffelseskostnader er regnet inn. Det er tre ganger så mye som JAS Gripen-flyene koster Ungarn.

- Prisen som innledningsvis diskuteres med israelerne kan ikke sammenlignes med den Norge må betale, sier Burbage til NTB.

Amerikanske Lockheed Martin som produserer Joint Strike Fighter - eller F35 som flyet også blir kalt - står fast ved at totalprisen på 48 fly ikke vil overstige 20 milliarder kroner.

Ifølge Burbage er det amerikanske jagerflyet svenskenes overlegent både i kampsituasjoner i lufta og ved overvåking av norsk territorium.

- JAS Gripen er omtrent det samme som et F16-fly og har ikke den samme kapasiteten som F35. Det svenske flyet er fjerde generasjons jagerfly, mens F35 er femte generasjon, sier han.

(NTB)

FEMTE GENERASJON: Et arkivbilde av F-35 Joint Strike Fighter, bygget av Lockheed Martin. Foto: US NAVY/AFP/SCANPIX
FEMTE GENERASJON: Et arkivbilde av F-35 Joint Strike Fighter, bygget av Lockheed Martin. Foto: US NAVY/AFP/SCANPIX Vis mer
- Generasjonsforskjell på jagerflyene