Generasjonsoppgjør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et generasjonsoppgjør. Det er vi unge som er nødt til å gjøre jobben, sier Faiz Alam, leder i Minhaj Youth, ungdomsavdelingen av den internasjonale menigheten Minhaj-ul-quran. I går møttes en rekke muslimske imamer i Oslo for blant annet å drøfte spørsmål som er blitt aktualisert etter æresdrapet på en kurdisk kvinne i Sverige. Hun ble drept av sin far fordi hun hadde valgt seg en ikke-muslimsk svensk mann. På gårsdagens møte i Islamsk Råd Norge var imamene klare i sin fordømmelse av æresdrapet i Sverige. Men rådet var ikke like klart når det gjelder muslimske kvinners mulighet til selv å velge livsledsager.

Vanskelig: På møtet konkluderte imamene og lederen av Islamsk Råd med at det er vanskelig å gi ekteskapsråd til muslimske kvinner.

- Jeg har ingen generell oppskrift på hva som bør gjøres når en muslimsk kvinne ønsker å gifte seg med en mann av en annen trosretning, sier Lena Larsen, leder av Islamsk Råd Norge.

- Vi må få fram at drap aldri er løsningen, sier imam Senaid Kobilica i Islam Community of Bosnia/Hercegovina. Kobilica er nestleder i Islamsk Råd Norge, og sier dette om unge som vil velge livsledsager på tvers av religion og tradisjon:

- Vår oppgave er å veilede, ikke tvinge de unge.

Imam

Ordet imam er arabisk, og ifølge Aschehougs og Gyldendals Store norske leksikon betyr det direkte oversatt forbilde eller modell . I Norge er det i overkant av 50 muslimske menigheter. De aller fleste holder til i Oslo. Imamene er de øverste religiøse lederne for disse menighetene. Noen av imamene er i Norge på permanent basis, mens andre er her i kortere perioder. Uansett er imamene åndelige ledere med stor autoritet overfor titusenvis av muslimer i Norge.

- Og hvis råd ikke hjelper?

- Så er det en sak mellom de unge og Allah.

- Jo, vi har skjøvet problemet under teppet, sier Faiz Alam. Han er påtroppende leder av Minhaj Youth og mekler i konfliktrådet.

Han har følgende forklaring på det tragiske drapet i Sverige:

- Når datteren rømmer, mister faren ansikt og risikerer å bli mobbet av sine egne.

Alam mener at foreldregenerasjonen trenger veiledning.

- Systemet må åpne seg. I dag tør ikke folk innrømme det hvis barna handler ut fra egne ønsker.

- Vi unge må ta oppgjøret. Hvis ei muslimsk jente gifter seg ikke-islamsk, er det hennes valg og en sak mellom Allah og henne.

- Vil Islamsk Råd delta i en demonstrasjon mot tvangsekteskap og æresdrap?

- Ja, jeg tror Islamsk Råd vil stå sammen. Husk at det som nå skjer, sverter islam.

Alam vil ikke kalle imamenes tilbakeholdenhet i debatten for feighet, men mener de har vært for lite åpne for debatt.

NEI TIL DRAP: Imam Mahboob Errahman (foran) og kollegene i Islamsk Råd Norge fordømte æresdrap i går kveld. Et klart standpunkt til muslimske jenters rett til å velge partner selv satt imidlertid langt inne.