Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Generasjonsoppgjør

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er et generasjonsoppgjør. Det er vi unge som er nødt til å gjøre jobben, sier Faiz Alam, leder i Minhaj Youth, ungdomsavdelingen av den internasjonale menigheten Minhaj-ul-quran. I går møttes en rekke muslimske imamer i Oslo for blant annet å drøfte spørsmål som er blitt aktualisert etter æresdrapet på en kurdisk kvinne i Sverige. Hun ble drept av sin far fordi hun hadde valgt seg en ikke-muslimsk svensk mann. På gårsdagens møte i Islamsk Råd Norge var imamene klare i sin fordømmelse av æresdrapet i Sverige. Men rådet var ikke like klart når det gjelder muslimske kvinners mulighet til selv å velge livsledsager.

Vanskelig: På møtet konkluderte imamene og lederen av Islamsk Råd med at det er vanskelig å gi ekteskapsråd til muslimske kvinner.

- Jeg har ingen generell oppskrift på hva som bør gjøres når en muslimsk kvinne ønsker å gifte seg med en mann av en annen trosretning, sier Lena Larsen, leder av Islamsk Råd Norge.

- Vi må få fram at drap aldri er løsningen, sier imam Senaid Kobilica i Islam Community of Bosnia/Hercegovina. Kobilica er nestleder i Islamsk Råd Norge, og sier dette om unge som vil velge livsledsager på tvers av religion og tradisjon:

- Vår oppgave er å veilede, ikke tvinge de unge.

Imam

Ordet imam er arabisk, og ifølge Aschehougs og Gyldendals Store norske leksikon betyr det direkte oversatt forbilde eller modell . I Norge er det i overkant av 50 muslimske menigheter. De aller fleste holder til i Oslo. Imamene er de øverste religiøse lederne for disse menighetene. Noen av imamene er i Norge på permanent basis, mens andre er her i kortere perioder. Uansett er imamene åndelige ledere med stor autoritet overfor titusenvis av muslimer i Norge.

- Og hvis råd ikke hjelper?

- Så er det en sak mellom de unge og Allah.

- Jo, vi har skjøvet problemet under teppet, sier Faiz Alam. Han er påtroppende leder av Minhaj Youth og mekler i konfliktrådet.

Han har følgende forklaring på det tragiske drapet i Sverige:

- Når datteren rømmer, mister faren ansikt og risikerer å bli mobbet av sine egne.

Alam mener at foreldregenerasjonen trenger veiledning.

- Systemet må åpne seg. I dag tør ikke folk innrømme det hvis barna handler ut fra egne ønsker.

- Vi unge må ta oppgjøret. Hvis ei muslimsk jente gifter seg ikke-islamsk, er det hennes valg og en sak mellom Allah og henne.

- Vil Islamsk Råd delta i en demonstrasjon mot tvangsekteskap og æresdrap?

- Ja, jeg tror Islamsk Råd vil stå sammen. Husk at det som nå skjer, sverter islam.

Alam vil ikke kalle imamenes tilbakeholdenhet i debatten for feighet, men mener de har vært for lite åpne for debatt.

NEI TIL DRAP: Imam Mahboob Errahman (foran) og kollegene i Islamsk Råd Norge fordømte æresdrap i går kveld. Et klart standpunkt til muslimske jenters rett til å velge partner selv satt imidlertid langt inne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!