Genfunn kan hindre blodtrykksdød

Én av tre har for høyt blodtrykk. Nå har forskere funnet en genvariant som beskytter mot slag og hjerteinfarkt.

RISIKOFAKTOR: Høyt blodtrykk er en betydelig risikofaktor for hjertesykdom.

Foto: Oddmund Lunde/Dagbladet
RISIKOFAKTOR: Høyt blodtrykk er en betydelig risikofaktor for hjertesykdom. Foto: Oddmund Lunde/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ei EU-finansiert forskergruppe har funnet en ny genvariant som kan bedre behandlingen for dem som lider av for høyt blodtrykk, melder nyhetsbyrået AFP.

- Gratulerer - Jeg gratulerer alle som har tatt del i dette glitrende arbeidet, sier leder for EU-kommisjonen for forskning, innovasjon og vitenskap, Maire Geoghegan-Quinn.

I Europa er én av fire rammet av høyt blodtrykk. Norske tall viser at én av tre, eller rundt 950 000 voksne er rammet. Høyt blodtrykk er den viktigste risikofaktoren for hjerte- og karsykdommer, som på verdensbasis er den desidert vanligste dødsårsaken.

Den nye genvarianten synes å redusere risikoen for høyt blodtrykk og hjertesykdom. Forskerne fant nemlig at bærere av denne genvarianten har 15 prosent færre slag og dødelige hjerteinfarkt.

Genstuderte 40 000 Oppdagelsen var et resultat av en genetisk studie blant 40 000 mennesker fra åtte europeiske land. Forskningen ble ledet av Glasgow-universitetet og Istituto Auxologico Italiano i Milano.

Den nye genvarianten finnes i et gen som regulerer leverens produksjon av uromodulin, et protein som finnes i menneskets urin. Forskningen kaster nytt lys over rollen uromodulin har når det gjelder regulering av blodtrykket.

1 AV 3 I FARESONEN: Nå har forskerne funnet en genvariant som spiller inn på reguleringen av blodtrykket.
Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
1 AV 3 I FARESONEN: Nå har forskerne funnet en genvariant som spiller inn på reguleringen av blodtrykket. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet Vis mer

Forskerne har kommet fram til at genvarianten, som finnes i det såkalte UMOD-genet i kromosom 16, har en beskyttende effekt mot høyt blodtrykk fordi det regulerer proteinet uromodulin. Forskerne fant også at personer som bærer denne genvarianten har mindre av dette proteinet i urinen.

Før nå har betydningen av uromodulin vært nesten fullstendig ukjent, til tross for at det er et utbredt protein i menneskelig urin.

Studien avslører at uromodulin ser ut til å bidra til at blodtrykket stiger, slik at faren for hjertesykdom øker.

- Nye behandlingsmuligheter For å finne hvilke genvarianter som spiller inn ved en vanlig lidelse som høyt blodtrykk, måtte forskerne gå bredt til verks. Mer enn en halv million genvarianter ble analysert i samhandling med hele det menneskelige genom.

Alt i alt har forskere fra 31 grupper i elleve EU-land vært involvert i den banebrytende studien. Bidragsyterne kommer fra Storbritannia, Belgia, Tsjekkia, Tyskland, Spania, Frankrike, Nederland, Polen, Finland og Sverige. Forskere i Sveits, Russland og Kina har også vært en del av nettverket. EU har spyttet 10 millioner euro inn i denne forskningen.

- Oppdagelser som stammer fra store, genetiske studier som denne kan føre med seg nye muligheter når det gjelder behandling og forebygging, slik at hvert enkelt individ kan få den riktigst mulige medisinen for sin tilstand, sier kommisjonsleder Maire Geoghegan-Quinn, ifølge The Pharma Letter.

Studien er publisert i Public Library of Science Genetics.