Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Geni utfordrer skaperen

Georgij Perelman har utfordret skaperen selv, og gitt en matematisk modell for universet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ST. PETERSBURG (Dagbladet): For denne matematiske bedriften, som verdens beste hjerner har lurt på i 100 år, vil Perelman verken ha penger, priser eller omtale.

Genial eremitt

Han er den geniale eremitten som lever sammen med sin gamle mor, og plukker sopp i helgene, for å spe på morens pensjon på i underkant av 1000 kroner i måneden. Han har sagt nei til flere priser, og sannsynligvis sier han nei til en million dollar, som er utlovet til den som løser oppgaven Perelman nå skal ha løst.

I stedet for å tjene penger har Perelman de siste åra sittet isolert på et kvistværelse og jobbet intenst med Poincares formodning. Det var en av matematikkens sju store utfordringer, før kremen av den matematiske verden nå er i ferd med anerkjenne at den er løst - av outsideren Perelman.

Kristian Ranestad ved Universitetet i Oslo sier at vi forstår tredimensjonal geometri bedre, etter at Perelman har løst den matematiske nøtta som ble formulert av Poincare for rundt 100 år siden. Og dette skal altså gi en matematisk modell for universet.

Matematikken som venn

Men generelt sett er dette problemstillinger som er uforståelige for legmenn, og som matematikere selv har problemer med å formulere i et forståelig språk.

Men det er mer enn matematikken som er vanskelig å forstå med Georgij Perelman. Han ble født i 1966 av jødiske foreldre i byen som da het Leningrad. Hans far Jakob Perelman var en berømt fysiker. Georgij Perelmans mor er matematikklærer, så han hadde god bakgrunn for å vinne en matematikk-olympiade i Budapest som 16-åring i 1982.

GENIAL: Den russiske forskeren Georgij Perelman har løst en av verdens store matematiske utfordringer. Geniet nekter imidlertid å ta imot både internasjonale priser og store pengepremier. FOTO: AP
GENIAL: Den russiske forskeren Georgij Perelman har løst en av verdens store matematiske utfordringer. Geniet nekter imidlertid å ta imot både internasjonale priser og store pengepremier. FOTO: AP Vis mer

På slutten av 1980 og begynnelsen av 1990-tallet var Perelman knyttet til forskjellige amerikanske universiteter. Men i 1996 kom han hjem til Stelkov-instituttet, og isolerte seg stadig mer i sin forskning.

-Han har en venn, det er matematikken, sier matematikere som har jobbet sammen med Perelman til fontanka.ru. Han var høyt verdsatt på instituttet, men sa opp sin stilling for et halvt år siden, skriver Kommersant.

Forlater forskning?

-Han forlot oss muligens for å forske i matematikk langt fra andres øyne, eller på grunn av ekstrem individualisme, sier Anatolij Versjik, president av St. Petersburgs matematiske forening.

Kommersant skriver at Perelman muligens vil gi opp vitenskap. Parelman har gitt flere uttrykk for at han er lei det han mener er en korrupt elite som styrer den matematiske forskning. Han skal være bitter for at mange har prøvd å rive ned hans beviser, som han publiserte over Internet i 2002 og 2003.

Nektet å motta pris

Denne uka fikk han matematikkens \'Nobelpris\', Fields-medaljen. Men han nektet både å reise til Madrid for å motta prisen, og å få den - og prispengene på rundt 15 000 dollar - tilsendt. Det er også ventet at han ikke vil motta en million dollar som Clay-instituttet i Massachusetts har lovet ut til den som løser Pinocares formodning. Da president John Ball i det internasjonale matematikerforbundet i sommer forsøkte å overtale Perelman til å ta imot Fields-prisen, kom han hjem uten å ha gjennomført sitt oppdrag.

-Han (Perelman) har en annerledes psykologisk innstilling, som får ham til å se annerledes på livet, sa Ball, ifølge BBC. Perelman forklarte ifølge Ball at prisen var fullstendig irrelevant for ham, at det eneste som opptok ham var anerkjennelsen over å ha løst gåten Pioncare formulerte.

Perelman nektet også å motta en europeisk pris i 1996, fordi han mente juryen som hadde gitt ham prisen ikke var kompetent.

Men Perelman har altså sin mor, som han bor sammen med. Ved siden av matematikk har de to en annen lidenskap - musikk. Perelmans mor er en habil fiolinist, som også har lært sønnen å spille.