Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Genialt» nytt pensjonssystem i Sverige

STOCKHOLM (NTB): Pensjonene skal tilpasses den økonomiske utviklingen i Sverige: Mer penger i gode tider, mindre i dårlige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det blir et av kjernepunktene i det nye pensjonssystemet i Sverige. Fredag ble fem partier, etter fire års harde og kompliserte forhandlinger, enige om et pensjonskompromiss som gradvis skal innføres fra 1999.

Ubeskjedne politikere beskrev det nye systemet som «genialt, historisk, verdens første og beste autonome pensjonssystem».

- Denne gangen skal ikke pengene ta slutt, lovte politikerne som I dag presenterte nyskapningen.

For det var nettopp pengemangel som gjorde at Sverige måtte ha et nytt pensjonssystem. Det gamle systemet, allmenn tilleggspensjon (ATP), får ikke råd til å betale framtidas pensjoner.


Knappe tider

ATP-systemet bygde på forutsetningen om at 1960-tallets gode økonomiske utvikling skulle fortsette i all evighet. Det har den ikke gjort.

Den økonomiske veksten har tvert om sunket dramatisk. Men selv om det går dårlig for Sverige har de høye ATP-pensjonene blitt betalt ut. ATP-systemet er i ferd med å gå tomt for penger.

Det nye systemet gjøres gjennom sin tekniske konstruksjon fleksibelt. Det gir høyere pensjoner når det går godt for Sverige og lavere når det går dårligere. Pensjonene tilpasses den økonomiske utviklingen.

Arbeidstakernes forhøyde pensjonsavgifter skal kompenseres med en viss skattereduksjon. Men de må likevel regne med at det blir dyrere å spare sammen til sin pensjon, mener eksperter. Noen må jo betale reformen.

Akkurat den biten var ikke politikerne særlig opptatt av å snakke om I dag.

På finansmarkedet

En annen nyhet i det nye systemet er at 2,5 prosent av lønnstakernes lønner skal kunne plasseres i fond etter lønnstakernes eget valg. De som ikke selv kan bestemme seg, kan overlate pengeplasseringen til et nytt, statlig pensjonsfond.

Dersom utbyttet på finansmarkedet blir like bra som de siste tiårene, vil det gi bedre pensjoner i framtida, mener politikere som har deltatt i pensjonsforhandlingene.

Sosialdemokratene har av ideologiske grunner hatt vanskelig for å gå med på at pensjonspengene skulle plasseres på finansmarkedet, men gikk til slutt med på denne lett-kapitalistiske løsningen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!