Genkluss gir selvlysende juletrær

Glem all fiklinga med lange lysremser. Fem britiske forskere skal nå prøve å lage selvlysende juletrær ved hjelp av genmanipulering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er fullt mulig, eneste problemet er prisen, sier Katy Presland, doktorand i nevrofysiologi til BBC Online. Hun antar at prisen pr. tre vil bli på rundt 2500 kroner, men heri er ikke medberegnet eventuelt lavere strømutgifter.

- Dette vil jo bli for folk med god råd. Men jeg er sikker på at mange vil like dem, spesielt amerikanere.

Forskerne planlegger å bruke gener fra maneter og ildfluer for å gjøre grana selvlysende. Det er ganske vanlig å bruke disse genene i forsøk, for da kan forskerne kjapt se hvorvidt de har greid å overføre egenskapene til arten de eksperimenterer på. Tidligere har det blitt fremstilt selvlysende silkeormer, mus og poteter.

- Vi snakker om et grønt, selvlysende tre, som lyser i mørket, og skinner merkbart om dagen, er Katy Preslands programerkæring.

Men selv om en selvlysende gran høres freskt ut, kan det kanskje bli litt kjedelig i lengden. Tilhengere av godt pyntede juletrær vil derfor sikkert bli glad for å høre at det nylig er oppdaget gener for blått og rødt lys. Da mangler bare glittergenet.

GODT, MEN GAMMELDAGS? Nå lager britiske forskere lager selvlysende juletrær.