Melkekyr:  Det er kyr av rasen Holstein-Friesian (bildet) som kinesiske forskere nå har fått til å produsere melk som er tilnærmet lik kvinners brystmelk. Foto: Scanpix
Melkekyr: Det er kyr av rasen Holstein-Friesian (bildet) som kinesiske forskere nå har fått til å produsere melk som er tilnærmet lik kvinners brystmelk. Foto: ScanpixVis mer

Genkyr lager menneskelig brystmelk

Håper å kunne selge melken i butikken om noen år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kinesiske forskere har klart å introdusere menneskegener hos melkekyr. Disse kan produsere melk som er tilnærmet lik kvinners brystmelk. 

Denne melken inneholder et mye høyere antall næringsstoffer enn vanlig kumelk, og er med på å styrke immunforsvaret til spedbarn og reduserer risken for infeksjoner. 

Forskerne ved Nongda-universitetet i Beijing har til nå klart å lage en flokk på omlag 300 dyr, skriver britiske telegraph.

- Smaker kraftigere Forskerne bak prosjektet, tror melk fra genmodifiserte kyr kan være et godt alternativ som melkeerstatning til spedbarn, som ofte regnes for å ikke være fullverdig. Professor Ning Li som ledet forskningsprosjektet, insisterer at melken ikke er farlig å drikke.  

- Den har en kraftigere smak enn vanlig melk. Vi sikter mot å kommersialisere noe av forskningen vår i løpet av de kommende tre åra. Når det gjelder brystmelka, vil det nok ta ti år eller lengre før folk kan fylle melkeglasset sitt hjemme med den, forteller han.

Kina er ledende innen forskning på genmodifisert mat. En av grunnene til dette er at regelverket rundt forskningen ikke er like streng som i Europa. Forskerne brukte kloningsteknologi for å introdusere menneskegener inn i DNA`et til kyr av rasen Holstein-Friesian. Dette ble gjort ved hjelp av embryoer som ble satt inn i en surrogatku.

26 kalver døde Håpet er nå at meieriprodukter fra disse genmodifiserte kyrne skal bli solgt i vanlige matbutikker. Selv om forskerne har også et stort Bioteknologiselskap i ryggen, har skapt kraftige reaksjoner blant kritikere av genmodifisering.

Flere har stilt spørsmål rundt hvor sikkert det er å drikke melken, og om helsen til dyrene på noen måte blir påvirket. Leder ved den bioteknologiske overvåkningsgruppen GeneWatch i Storbritannia, Helen Wallace, sier det også er mange etiske problemer med å genmodifisere dyr.

- Et stort antall av disse dør når de blir født, sier hun.

Et av eksperimentene som de kinesiske forskerne utførte, resulterte i at 26 av 42 genmodifiserte kalver døde kort tid etter de ble født. De fleste døde som følger av mage- tarmsykdommer.

En talsmann for RSPA (The Royal Society for the protection of animals) uttaler at organisasjonen var veldig bekymret.  

- Avkom av klonede dyr lider ofte helsemessig. I den sammenheng blir spørsmålet hva denne melken gir oss som vi ikke allerede har.