Genmarked for millioner

- Hva gjør du hvis du får et brev som sier du er arvelig disponert for en sykdom du kanskje vil dø av? Du springer for å genteste deg. Gunhild Øyangens forslag om oppsøkende genetisk virksomhet kan føre til et supermarked for massetesting, der kommersielle aktører vil tjene på folks frykt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mektig professor i dobbeltrolle

Det sier generalsekretær i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO), Robert Rustad. Han er sterkt kritisk til et forslag Gunhild Øyangen står bak.

I april skal Stortingets sosialkomité avgjøre om de skal be regjeringen endre lov om bioteknologi, og åpne for oppsøkende genetisk virksomhet.

Rustad mener Øyangen og meningsfeller ikke har tatt hensyn til de menneskelig tragediene som ligger i kjølvannet av slik virksomhet.

- Hvordan vil det bli å få vite at du om 40 år kanskje skal dø av brystkreft, uten at det fins noen behandling? Tragedien er mange flere sykdommer kan oppdages enn som kan behandles.

Oppsøkende genetisk virksomhet betyr at legen fritas sin taushetsplikt, og uavhengig av om pasienten ønsker det, skal informere pasientens slektninger om at de kanskje også er disponert for sykdommen.

Deretter vil slektningene få tilbud om gentesting. Hvis forslaget blir vedtatt, er Norge det første land i verden som åpner for en slik virksomhet.
- Den entydige holdningen i internasjonale forskningsmiljøer, er at det er for tidlig å ta i bruk denne metoden i medisinsk behandling og forebygging. Det fins ikke tilstrekkelig dokumentasjon på at oppsøkende genetisk virksomhet har noen positive medisinske effekter, sier professor Jan Helge Solbakk ved Senter for medisinsk etikk.

Han ønsker også en kartlegging av hvordan en slik virksomhet vil belaste helsevesenet og de psykososiale virkningene.

Robert Rustad tegner et bilde av en framtidig mulig virkelighet hvor man vil få abonnementsordninger på gentester. Et skremmebilde hvor frykten for egen helse vil drive mennesker i armene på kommersielle aktører som står parat med tester og kostbare forebyggende behandlingsmåter.

- Vi kan oppleve en massetesting som er en garantert salgsuksess som legges rett i hendene på private selskaper.

- Selskapene vil kunne ta den pris de ønsker. Det er ikke uten grunn Volvat medisinske senter har kastet seg på denne bølgen og tilbyr gentesting.