Genmedisin kan stoppe rusmisbruk

Norske forskere starter over nyttår et prosjekt som kan revolusjonere rusmiddelomsorgen. En ny genmedisin skal fjerne suget etter alkohol, piller og narkotika.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis forsøket lykkes, kan rusmisbrukere se fram til en edru hverdag og myndighetene kan glede seg over en utgiftspost mindre.

Det er genforskningens nestor i Norge, professor Kåre Berg ved Institutt for medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo, som sammen med professor Peter Aleström og overlege Tore Fagerlund har søkt om patent på metoden både i USA og Norge. De eier firmaet GeNova CNS AS som nå forhandler med flere multinasjonale legemiddelfirmaer om en samarbeidsavtale og finansiering.

- Medisinen vil gripe inn i kroppens eget belønningssystem og gjenopprette et «normalt» behov for stimulering. Vi vet at etablert rusmisbruk skyldes en sykdom i sentralnervesystemet som krever stadig større tilførsel av stoffer. Den avhengigheten skal vi prøve å bryte, sier Tore Fagerlund som til daglig jobber med smerteproblematikk innen genforskning.

Vekstbransje

De tre forskerne vil bruke den kunnskapen som i dag finnes om genteknologi til å utvikle metoden. Fagerlund vil av konkurransemessige hensyn ikke gå i detalj om hvilken del av kroppen som er målet for medisinen.

- Det er en sentral mekanisme i belønningssystemet vi skal angripe. Noe mer enn det kan jeg ikke si. Vi vet ikke om det er noen andre som er på samme spor som oss, men dette er en voldsom vekstbransje. I framtida vil nærmest alle nye medisiner bli utviklet ved hjelp av genteknologi, sier Fagerlund.

Dyreforsøk

Hvis finansieringen går i orden, starter dyreforsøkene med rotter over nyttår.

- Vi vet hva vi skal gjøre. Nå mangler bare pengene til det neste stadiet i utprøvingen, sier Fagerlund. Han og de to forretningspartnerne har søkt Rusmiddeldirektoratet om midler, men søknaden er sendt videre til Sosial- og helsedepartementet.

- Problemet er at Norge bruker lite på forskning sammenliknet med andre land. Vi er helt avhengige av private investorer, og hittil har vi ikke fått mye respons, sier Fagerlund.

<B>FORSØK MOT RUS: Over nyttår håper overlege Tore Fagerlund og professor Peter Aleström å starte dyreforsøkene på Veterinærhøgskolen i Oslo.