Genser for fred

Navn: Erik Solheim Alder: 45 Yrke: Fredsmekler

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Solheim har fått permisjon fra Stortinget for å bli Thorbjørn Jaglands spesialutsending og fredsmekler på Sri Lanka. Meldingen kom som fullstendig overraskende også på hans egne partifeller, og han slutter aldri å forbause. Da han stilte ultimatum mot gammelsosialistene i SV, da han sto fram med skilsmissen sin i Se og Hør, og da han utga sine politiske memoarer «Nærmere». Det er neppe selvbiografien som har ført ham til jobben som norsk fredsmekler. Den boka skapte alt annet enn fred mellom gamle partifeller på venstrefløyen. Han tillot seg å raljere litt over gamle størrelser i SV, og fikk på pukkelen av Hanna Kvanmo som kalte ham drittsekk. Hun angret til og med på at hun hadde gjort ham til partileder.

Men hva slags politisk selvbiografi hadde de egentlig ventet? Av ekslederen i et parti som ble avlet i et bikkjeslagsmål i Trondheim og som siden har holdt seg i live ved å knurre mot alt og alle? Hvis han skulle være noenlunde oppriktig. Og det var jo bare noen små stikk til partifeller og noen små hemmeligheter fra privatlivet. Akkurat nok til å skape overskrifter og selge bøker. Selv mener han å være selvransakende ærlig, og er det kanskje på grensen til det naive. Men det blir samtidig en slags forsvarsmekanisme der han står igjen som mer prektig enn ærlig.

For han er først og fremst flink. Skoleflink, debattflink, TV-flink og mediedyktig. Han kan argumentene, har alltid et velformulert svar og vet svært mye om utenrikspolitikk. Og annen politikk, for den saks skyld. Men han skrev at Berit Ås i grunnen ikke var politiker og kom kanskje i skade for å beskrive seg selv. Han kan alle spillereglene i hodet, men mangler litt av teften.

Men han var en terrier for SV og bidro sterkt til Nei-sidens seier i EU-kampen. I 1997 gikk han av og ble menig representant. Han ble litt mer avslappet, skilte seg og fikk seg ny kjæreste og reiste rundt i verden. Og nå ble det altså så mange hemmelige reiser til Sri Lankas hovedstad Colombo at det var en befrielse å fortelle partigruppa hva han egentlig hadde drevet på med.

Og han opplever trolig langt større tilfredsstillelse i et praktisk og målrettet arbeid for fred enn ørkesløse debatter i ytterkanten av beslutningsprosessen. Selv om det altså er en nesten håpløs oppgave. Jeg ble selv sendt til Sri Lanka for å dekke borgerkrigen da den brøt ut i 1983, og vet i alle fall én ting: Der er det så varmt at selv ikke Erik Solheim kan gå i genser.