Med Frp's støtte ser det likevel ut til at Øyangen får flertall for oppsøkende genetisk virksomhet.
Det betyr at leger kan ta kontakt med slektninger til en syk person for å fortelle at de er disponert for arvelige sykdommer.
Gunhild Øyangens syn på genteknologiens muligheter møter imidlertid sterk motstand hos flere sentrale Ap-representanter. Ap's tidligere statsråd, Grete Knudsen, er en av dem som går hardest ut mot Øyangens forslag.
- Jeg vil stemme mot fordi jeg har en prinsipiell holdning til dette spørsmålet. Når det gjelder genteknologien, er det etter min mening best å ile langsomt. En lovendring åpner for at leger kan gå bak pasientenes rygg for å informere slektninger om arvelige sykdommer. Dette reiser alvorlige etiske dilemmaer som leger ikke har noen faglig bakgrunn til å håndtere bedre enn folk flest, sier Grete Knudsen.
Flere er skeptisk
Ifølge Knudsen er Gunhild Øyangens forslag i tråd med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands ideer.
- Gro hadde sterke meninger om genetikkens bruksmuligheter. Jeg var ikke enig med henne på dette området, og jeg vet at flere andre i vår gruppe tenker som meg, sier Knudsen.
Overfor Dagbladet gir flere Ap-representanter uttrykk for skepsis til forslaget, men de ønsker ikke å uttale seg offentlig om saken før avstemningen tirsdag.
Omstridt
Gunhild Øyangens forslag er svært omstridt både i brede fagmiljøer og på Stortinget. Øyangens forslag tar utgangspunkt i regjeringen Jaglands høringsutkast om adgang til å drive oppsøkende genetisk virksomhet. Et overveldende flertall av høringsuttalelsene var den gang svært skeptisk til å endre loven. Blant dem Bioteknologinemda, Statens helsetilsyn, Den norske lægeforening, Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin, Datatilsynet, Norges Handikapforbund, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).
Positive uttalelser
Like fullt mener sosialkomiteens flertall, Ap og Frp, at det er grunn til å legge vekt på de positive uttalelsene fra avdeling for medisinsk genetikk ved Ullevål sykehus, Institutt for medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo, Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo og Norsk forening for medisinsk genetikk.
Grete Knudsen oppsummerer dette miljøet med ett eneste navn:
- Oppsøkende genetisk virksomhet? Det er professor Kåre Berg, det!