Gentesting splitter Ap

Grete Knudsen stemmer mot partikollega Gunhild Øyangens forslag om å endre lov om medisinsk bruk av bioteknologi. Flere andre erfarne Ap-representanter teller på knappene før Stortinget avgjør saken tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Med Frp's støtte ser det likevel ut til at Øyangen får flertall for oppsøkende genetisk virksomhet.

Det betyr at leger kan ta kontakt med slektninger til en syk person for å fortelle at de er disponert for arvelige sykdommer.

Gunhild Øyangens syn på genteknologiens muligheter møter imidlertid sterk motstand hos flere sentrale Ap-representanter. Ap's tidligere statsråd, Grete Knudsen, er en av dem som går hardest ut mot Øyangens forslag.

- Jeg vil stemme mot fordi jeg har en prinsipiell holdning til dette spørsmålet. Når det gjelder genteknologien, er det etter min mening best å ile langsomt. En lovendring åpner for at leger kan gå bak pasientenes rygg for å informere slektninger om arvelige sykdommer. Dette reiser alvorlige etiske dilemmaer som leger ikke har noen faglig bakgrunn til å håndtere bedre enn folk flest, sier Grete Knudsen.

Flere er skeptisk

Ifølge Knudsen er Gunhild Øyangens forslag i tråd med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtlands ideer.

- Gro hadde sterke meninger om genetikkens bruksmuligheter. Jeg var ikke enig med henne på dette området, og jeg vet at flere andre i vår gruppe tenker som meg, sier Knudsen.
Overfor Dagbladet gir flere Ap-representanter uttrykk for skepsis til forslaget, men de ønsker ikke å uttale seg offentlig om saken før avstemningen tirsdag.

Omstridt

Gunhild Øyangens forslag er svært omstridt både i brede fagmiljøer og på Stortinget. Øyangens forslag tar utgangspunkt i regjeringen Jaglands høringsutkast om adgang til å drive oppsøkende genetisk virksomhet. Et overveldende flertall av høringsuttalelsene var den gang svært skeptisk til å endre loven. Blant dem Bioteknologinemda, Statens helsetilsyn, Den norske lægeforening, Den nasjonale forskningsetiske komité for medisin, Datatilsynet, Norges Handikapforbund, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke og Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO).

Positive uttalelser

Like fullt mener sosialkomiteens flertall, Ap og Frp, at det er grunn til å legge vekt på de positive uttalelsene fra avdeling for medisinsk genetikk ved Ullevål sykehus, Institutt for medisinsk genetikk ved Universitetet i Oslo, Det medisinske fakultetet ved Universitetet i Oslo og Norsk forening for medisinsk genetikk.

Grete Knudsen oppsummerer dette miljøet med ett eneste navn:
- Oppsøkende genetisk virksomhet? Det er professor Kåre Berg, det!

GÅR MOT: - Jeg stemmer mot Gunhild Øyangens forslag fordi jeg har en prinsiell holdning til dette spørsmålet, sier Ap's Grete Knudsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer