Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Geologer undersøker nå flodbølge-området og faren for flere ras

Fortsatt er 44 personer evakuert etter at en flodbølge i går traff Statland.

DRAMATISK: Et ras og en flodbølge rammet i går småbåthavna på Statland i Namdalseid. Beboere i området forteller om store ødeleggelser.

Foto: Kystvakta / NTB scanpix
DRAMATISK: Et ras og en flodbølge rammet i går småbåthavna på Statland i Namdalseid. Beboere i området forteller om store ødeleggelser. Foto: Kystvakta / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) 44 personer er evakuert etter at en flodbølge i går ettermiddag traff ei kai på Nord-Statland i Namdalseid i Nord-Trøndelag.

Kaia raste ut i havet, ifølge Nord-Trøndelag politidistrikt, og en både naust og sjøhus ble skylt på sjøen.

Nå venter man på at det skal bli dagslys, slik at geologer kan undersøke området, opplyser operasjonsleder ved Nord-Trøndelag politidistrikt, Johnny Olsen overfor Dagbladet.

KAIA I VANNET: Flodbølgen har ført med seg store skader på Statland. Foto: Kystvakta


Foto: Kystvakta / NTB scanpix
KAIA I VANNET: Flodbølgen har ført med seg store skader på Statland. Foto: Kystvakta Foto: Kystvakta / NTB scanpix Vis mer

- Vi kan ikke si mer før geologene får undersøkt området. Sentrum er evakuert, og vi har per nå kun vakthold på stedet, sier Olsen til Dagbladet.

Stor stein Politiet tror bølgen ble utløst av et ras på motsatt side av fjorden. Ifølge Adressa.no er den foreløpige teorien at en stor stein ramlet ned fra Otterøya, på den andre siden av fjorden for Statland kai.

Geologene skal nå blant annet undersøke faren for nye ras i området.

- Men først og fremst skal de se på det området der bølgen traff, sier Olsen.

- Ikke oversikt Ifølge operasjonslederen er det ikke meldt om noen personskader etter at bølgen traff kaia.

VITNE:: Terje Duklæt (63) ble øyevitne til den store bølgen. Foto: Terje Næss
VITNE:: Terje Duklæt (63) ble øyevitne til den store bølgen. Foto: Terje Næss Vis mer

-  Småbåthavna har fått en del skader, samt noen av bygningene nærmest sjøen, men hvor omfattende de materielle skadene er har vi ikke fullstrendig oversikt over ennå, sier Olsen.

Han sier han heller ikke vet hvor stor bølgen som traff kaia var.

- 4 - 5 meter Terje Duklæt (63) fra Statland ble vitne til at bølgen slo inn mot land i Nord-Statland.

- Det var en veldig spesiell begivenhet. Det gikk veldig fort og det gikk ikke mange sekunder før jeg skjønte hva det var. Jeg så selve bølgen. Den kom rett mot meg, men jeg ble ikke skadet på noen måte sier Duklæt til Dagbladet.

SKADER: Naust og sjøhus ligger i sjøen, mye vrakgods og fritidsbåter og sjarker er sunket i fortøyningene, opplyser kystvakta. 

Foto: Kystvakta / NTB scanpix
SKADER: Naust og sjøhus ligger i sjøen, mye vrakgods og fritidsbåter og sjarker er sunket i fortøyningene, opplyser kystvakta. Foto: Kystvakta / NTB scanpix Vis mer

- Hvor stor kan bølgen ha vært?

- Den var hvert fall fire-fem meter høy, sier Duklæt.

Han forteller også at båtene ble dratt opp på land av bølgen, og deretter ble flere båter skylt ut i havet. Flere båter holdt på å velte.

PÅ VEI INN: Geologer er nå på vei inn i området der flodbølgen i går traff. Området er sperret av. Foto: Håvard Zeiner
PÅ VEI INN: Geologer er nå på vei inn i området der flodbølgen i går traff. Området er sperret av. Foto: Håvard Zeiner Vis mer
EVAKUERT: Fortsatt er 44 mennesker evakuert etter flodbølgen, ifølge Nord-Trøndelag politidistrikt. Foto: Terje Næss
EVAKUERT: Fortsatt er 44 mennesker evakuert etter flodbølgen, ifølge Nord-Trøndelag politidistrikt. Foto: Terje Næss Vis mer
Hele Norges coronakart