Georg (81) uten båt - igjen

I fjor utbetalte forsikringsselskapene nærmere 60 millioner kroner etter 2 500 tjuverier av og fra fritidsbåter. Nå er sesongens raid i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Tjuvpakk! Dette er fjerde gangen jeg er blitt bestjålet, tordner Georg Stabell (81).

Natt til forrige fredag ble hans speedbåt til 160 000 kroner rappet fra landstedet hans på øya Søndre Langåra i indre Oslofjord.

Rask og sporty

- Båten jeg hadde tidligere ble stjålet i 1986 og funnet igjen drivende i fjorden. Seinere er jeg blitt frastjålet to påhengsmotorer og nå er min nye båt borte. Det er forferdelig, jeg er helt avhengig av den for å komme til og fra øya. I båten lå det også ekstrautstyr for flere tusen kroner, sier Stabell.

Enkemannen investerte i en 18 1/2 fots Bella 561 F med 60 hestekrefter for to år siden. Speedbåten gjør 30 knop og havner dermed i den gruppen tjuvene liker: Rask og sporty.
- Skjærgårdsjeeper er populære blant tjuvene. Det er stort sett brukstjuverier av raske båter, forteller konstituert lensmann i Frogn, Thor Anders Aamodt.

Varslingstjeneste

Norges Forsikringsforbunds landsomfattende varslingstjeneste gir resultater. 150 kontaktenheter bestående av politiet, tollvesenet, marinaer, ferjesteder og rutegående skip langs hele kysten holder utkikk etter stjålne båter i prisklassen over 150000 kroner.

- I fjor fant vi igjen 17 av 54 båter som er meldt savnet. I år er det allerede forsvunnet 15 båter i denne prisklassen, sier informasjonssjef i Norges Forsikringsforbund, Preben Røe.

Samkjøringen av den norske og svenske varslingstjenesten har ført til at båter fra Sverige er funnet igjen i Norge og omvendt. Noen båter forsvinner sporløst, får ny identitet og blir brakt utenlands av profesjonelle kjeltringer.

- Vi vet at stjålne biler blir ført til Øst-Europa fra Norge. Dette skjer trolig også med båter, mener Røe.