EKSKLUDERT: Georg Apenes.
Foto: Knut Falch/SCANPIX
EKSKLUDERT: Georg Apenes. Foto: Knut Falch/SCANPIXVis mer

Georg Apenes ekskludert fra Fredrikstad Høyre

Kritiserte stortingsrepresentant. - Stemmer ikke Høyre neste år, sier Datatilsyn-direktøren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Georg Apenes, direktør i Datatilsynet, ble mandag kveld ekskludert som medlem i Fredrikstad Høyre.

Diskusjonen har vært heftig i Østfold Høyre de siste dagene etter at Apenes gikk ut og kritiserte stortingsrepresentant Martin Engeset.

Han kalte Engeset udugelig og inkompetent.

Under et ekstraordinært styremøte i Fredrikstad Høyre mandag kveld ble Apenes ekskludert.

Var i Oslo og mottok pris

Apenes selv var i Oslo og mottok Rosings hederspris for sin innsats i Datatilssynet, og fikk beskjeden om eksklusjonen av kona Ingrid Willoch, varaordfører i Fredrikstad og medlem av Fredrikstad Høyre.

- Jeg satt veldig pris på hederprisen. Gleden over den overskygges ikke av at jeg har blitt ekskludert fra Fredrikstad Høyre, sier han til Dagbladet.no.

Om eksklusjonen har han følgende å si:

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Jeg er redd for at dette kan skade Østfold Høyre og kanskje også Høyre på landsbasis.

- Dette fører tankene til Moskvaprosessene. Jeg har aldri sett maken. Dette skjer fordi jeg har sagt det jeg har ment om en kandidat. Jeg kunne sagt mer. Men jeg skal ikke gjøre det, sier min kone.

Leder trakk seg i protest

Leder i Fredrikstad Høyre, Bengt Morten Wenstøb, trakk seg i protest etter at eksklusjonen var stemt gjennom. Viktoria Gjelstad har tatt over.

Apenes meldte seg inn i Høyre i studietiden og var blant annet leder av Kviteseid Høgre. Han var også medlem av Høyre i Fredrikstad da han flyttet til Østfold-byen, og var stortingsrepresentant for Østfold fra 1977 til 1989.

Han meldte seg ut av partiet da han ble direktør i Datatilsynet.

- Jeg meldte meg inn igjen for to år siden, fordi min kone søkte nominasjonsplassen som ordfører. Da syntes jeg det tilhører gammel, god skikk at ektefellen gjør det han kan. Og nå er jeg altså utmeldt igjen, sier han.

Apenes kalte Engeset blant annet udugelig og inkompetent.

Stemmer ikke Høyre neste år

Han veit ikke nå om han vil fortsette å være medlem av Høyre eller ikke.

- Jeg kan visstnok anke dette hvis jeg vil, sier han.

Martin Engeset blir høyst sannsynlig Høyres toppkandidat i Østfold.

- Det vil si at jeg ikke stemmer på Høyre i valget neste år. Det er andre gode kandidater som fortjener min stemme. Det har jeg gjort de siste tre valgene, og det kan jeg gjøre igjen, sier han.