Georg Apenes er død

Politikeren og tidligere direktør i Datatilsynet ble 76 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tidligere stortingsrepresentant og direktør i Datatilsynet, Georg Apenes, er død, 76 år gammel.

Han var valgt inn på Stortinget for Høyre i Østfold i tre perioder mellom 1977 og 1989.

Etter stortingskarrieren har han hatt en markant stemme i samfunnsdebatten som direktør i Datatilsynet fra 1989 til han gikk av i 2010, 70 år gammel.

Dagbladet får opplyst i Østfold Høyre at Apenes døde søndag.

Apenes var den andre sjefen for Datatilsynet etter Helge Seip.

- Stor betydning for personvernet

- Georg Apenes har har hatt veldig stor betydning for personvernet i Norge. Det var han som i praksis etablerte personvernet som et stort nasjonalt anliggende her i landet, og med sine prinsipielle holdninger og retoriske kraft var han høyt respektert i alle miljøer, sier Bjørn Erik Thon, som overtok direktørstillingen i Datatilsynet, til Dagbladet.

Georg Apenes startet yrkeskarrieren som journalist, og har blant annet vært leder i Pressens Faglige Utvalg.

Han har engasjert seg sterkt i tema datasikkerhet og personvern også i årene etter at han gikk av som direktør i Datatilsynet.

I forbindelse med Solberg-regjeringens tiltredelse høsten 2013, påpekte Georg Apenes at datasikkerhet ikke var nevnt med et ord i valgkampen av hans «egen» valgvinner Høyre.

- Som science fiction

- Det som skjer i samfunnet i dag, er som science fiction. Det man før ikke engang kunne forestille seg, er nå en realitet. Det er derfor ikke regjeringen tør å ta tak i det - fordi de ikke aner hvordan de skal håndtere det, sa han til Dagbladet i tilknytning til den prisvinnende reportasjeserien Null Controll.

Fant mor drept

I 1978 fant Georg Apenes sin da 61 år gamle mor Inger Johanne Apenes drept i hjemmet i Fredrikstad.

Apenes-drapet var i tre tiår en av de mest omtalte, uløste drapsgåtene i Norge.

Forklaringen kom først i 2007 - 29 år etter. Da meldte en mann seg for politiet og tilsto drapet da han var 13 år gammel.

Ridder

Apenes var utdannet jurist og jobbet som journalist i Fredriksstad Blad på 1970-tallet, og han fortsatte å skrive. Det kom en rekke bøker og artikler fra hans hånd, og han var fast kommentator i flere aviser.

I 2010 ble Apenes utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Apenes var gift med Ingrid I. Willoch, høyrepolitiker, tidligere stortingsrepresentant og tidligere varaordfører i Fredrikstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer