Georg Johannesen døde 74 år gammel

Forfatteren og samfunnsdebattanten som kalte Stoltenberg en guttunge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Georg Johannesen døde julaften mens han var på ferie i Egypt, melder forlaget Cappelen, ifølge NRK.

Forfatteren, som ville fylt 75 år om to måneder, skal ha fått et illebefinnende under svømming. Mer er foreløpig ikke kjent om omstendighetene rundt hans bortgang.

Mislikte utviklingen

Georg Johannesen ble født i Bergen i 1931 og debuterte i 1957 med romanen «Høst i mars». Senere ga han ut en rekke bøker i ulike sjangre; dikt, gjendiktninger, essayer, artikler og lærebøker.

Gjennom sitt forfatterskap og politiske ståsted lot Johannesen det skinne i gjennom at han så med liten glede på hvordan det oljerike Norge utviklet seg. Og han så med bekymring på det han karakteriserte som et dannelsesforfall i norsk politikk.

I et intervju med Dagbladet for fem år siden, mente han at det var "litt mange håndballjenter og blårusspresidenter i den norske regjeringen," og han kalte statsminister Jens Stoltenberg for en guttunge etter å ha overhørt Stoltenbergs mobilsamtaler på flytoget.

Et renessansemenneskeJohannesen var dikter, retoriker, professor, statsstipendiat og samfunnsdebattant, og bar mange av renessansemenneskets karakteristika: Han var dypt boklærd, men samtidig levende opptatt av samfunnet rundt seg, skriver Bergens Tidende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer