Georg Johannesen døde 74 år gammel

Forfatteren og samfunnsdebattanten som kalte Stoltenberg en guttunge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Georg Johannesen døde julaften mens han var på ferie i Egypt, melder forlaget Cappelen, ifølge NRK.

Forfatteren, som ville fylt 75 år om to måneder, skal ha fått et illebefinnende under svømming. Mer er foreløpig ikke kjent om omstendighetene rundt hans bortgang.

Mislikte utviklingen

Georg Johannesen ble født i Bergen i 1931 og debuterte i 1957 med romanen «Høst i mars». Senere ga han ut en rekke bøker i ulike sjangre; dikt, gjendiktninger, essayer, artikler og lærebøker.

Gjennom sitt forfatterskap og politiske ståsted lot Johannesen det skinne i gjennom at han så med liten glede på hvordan det oljerike Norge utviklet seg. Og han så med bekymring på det han karakteriserte som et dannelsesforfall i norsk politikk.

I et intervju med Dagbladet for fem år siden, mente han at det var "litt mange håndballjenter og blårusspresidenter i den norske regjeringen," og han kalte statsminister Jens Stoltenberg for en guttunge etter å ha overhørt Stoltenbergs mobilsamtaler på flytoget.

Et renessansemenneske
Johannesen var dikter, retoriker, professor, statsstipendiat og samfunnsdebattant, og bar mange av renessansemenneskets karakteristika: Han var dypt boklærd, men samtidig levende opptatt av samfunnet rundt seg, skriver Bergens Tidende.

I høst kom han med boken "Eksil - Om klosterklasse og andre eksempler".

I mange år arbeidet Johannesen ved Universitetet i Bergen, hvor han ble utnevnt som første norske professor i retorikk. I 1995 var han Årets Festspilldikter under Festspillene i Bergen, og høsten 1999 ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris for "Ars Vivendi."

Her kan du lese mer om Georg Johannesen.

<B> PROFESSOR I RETORIKK:</B> Georg Johannesen var en allsidig forfatter og Norges første professor i retorikk.