George (56) vant over If

Helikopterpilot får 2,8 millioner i erstatning på grunn av hørselsplager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): I dag avviste Høyesterett Ifs anke mot helikopterpilot George Edward Connery (56).

Tinnitus

•Tinnitus eller øresus er en lyd som bare kan høres av den som har lidelsen. Lydens styrke og frekvens varierer fra person til person, men de fleste som rammes plages av en høyfrekvent lyd.

•Man vet ikke sikkert hvordan tinnitus oppstår, men antar at påvirkning mot det indre øret setter i gang en prosess.

•Årsakene til tinnitus kan være mange: Aldersbetinget hørselssvekkelse, larmskade og infeksjon som sprer seg til det indre øret.

•Ved tinnitus er de indre hårceller i øret kommet i en slags krampetilstand.

Kilde: Dom, Jæren tingrett, 31. januar 2006

Dermed må forsikringsselskapet ut med 2 863 957 kroner i erstatning til mannen på grunn de invalidiserende tinnitusplagene pilotjobben har påført ham, slik Gulating lagmannsrett slo fast september i fjor.

- Jeg kjenner at jeg er skjelven fortsatt. Det tar nok litt tid før jeg forstår at mange års kamp endelig er over, sier Connery til Dagbladet.no.Flere har plager

I 1976 startet Connery, som er født i Nord Irland, å fly helikopter for norske Helikopter Service AS, nå CHC Helikopterservice.

33 andre kolleger har også meldt om støyplager på jobben, likevel mener If at det kan være alderen, og ikke støyen i cockpit som gir pilotene nedsatt hørsel.

Connery er den andre i rekken av tinnintusrammede piloter som nå har satt If på plass i retten. Førte mann ut var Amund-Ragnar Bjerkeseth som vant en endelig seier over selskapet i fjor sommer.

Dagens kjennelse betyr forhåpentligvis at If nå vil gjøre opp for seg i forhold til de andre støyskadde kollegene, håper Connery.

BRÅKETE ARBEIDSPLASS: Til sammen to helikopterpiloter har nå vunnet over If i rettssystemet. Det kommer trolig frele saker i tiden fremover. Foto: SCANPIX
BRÅKETE ARBEIDSPLASS: Til sammen to helikopterpiloter har nå vunnet over If i rettssystemet. Det kommer trolig frele saker i tiden fremover. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dette betyr forhåpentlig at rettssystemet har bestemt at det If kommer med, ikke er verdt å ta hensyn til, sier den tidligere nordsjøpiloten. Han synes det er en stor lettelse at saken nå endelig er over.

Er overrasket

Forsikringsselskapet If er forundret over dagens kjennelse fra Høyesteretts kjæremålsutvalg.

- Vi er overrasket over at Høyesterett ikke vil vurdere øresusproblematikken nærmere, det var jo stor uenighet mellom de medisinsk sakkyndige i saken. I tillegg vant vi fram i tingretten, mens lagmannsrettens dom ble vedtatt under sterk tvil, sier Emil Bryn, Ifs advokat.

Han tror det vil komme flere helikoptersøksmål i årene framover.

- If har nå to rettskraftige dommer mot seg. Kommer selskapet til å bruke rettssystemet til liknende saker i fremtiden?

- Vi tar rettens signaler, og vil studere de andre sakene opp mot de to dommene vi nå har. Samtidig er det slik at både de medisinsk sakkyndige og vi må vurdere hver sak konkret, sier advokat Bryn til Dagbladet.no. 

<B>LETTET</B>: Mange års kamp ble i dag avsluttet med hell for George Edward Connery.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer