George Bush prøvde å vinne arabernes hjerter

George Bush prøvde i går å vinne arabernes hjerter etter overgrepene amerikanske soldater har begått mot irakere. Arabiske tv-seere Dagbladet snakket med blåste i den amerikanske presidentens flørt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er avskyelig og representerer ikke det Amerika jeg kjenner, sa USAs president George W. Bush da han ble intervjuet av den amerikanskstøttede TV-kanalen Alhurra i går kveld.

Presidenten ble ikke bedt om å komme med en unnskyldning for mishandlingen av irakiske fanger i Abu Ghraib-fengslet.

- Medfølende land

Intervjuet, som varte i 10 minutter og ble dubbet fra engelsk til arabisk, var et forsøk på imøtekomme kritikken mot mishandlingen.

- Det irakiske folk må skjønne at det som skjedde i dette fengslet ikke representerer det Amerika jeg kjenner, sa Bush.

- Det Amerika jeg kjenner, er et medfølende land som tror på frihet. Det Amerika jeg kjenner, bryr seg om alle. Det Amerika jeg kjenner, sendte tropper til Irak for å promotere frihet, sa den amerikanske presidenten i intervjuet - som kommer dagen etter at det ble kjent at 25 mistenkelige dødsfall blant fanger i amerikanske fengsler i Irak og Afghanistan skal etterforskes.

I sitt forsvar framhevet president Bush USA som et demokrati, men poengterte at det selv i demokratiske samfunn blir begått feilgrep.

- Skal etterforskes

- Hendelsene vil bli etterforsket og de skyldige stilt for retten, lovte den amerikanske presidenten, som selv ble kjent med de avslørende bildene da de ble vist på amerikansk fjernsyn forrige uke.

Under et intervju med den arabiske TV-kanalen Al-Arabiya avviste Bush påstander om at amerikanerne ikke behandler fangene bedre enn Saddam Hussein.

- En diktator ville ikke svart på spørsmål om dette, sa Bush, som håper tilliten til amerikanerne snart er gjenvunnet.