George Mitchell til Norge

Til giverlandskonferansen for palestinerne sammen med Salam Fayyad.

VIL HA EN NY BEGYNNELSE: USAs president Barack Obama har varslet «en ny begynnelse» - også i forhold til landets Midtøsten-politikk. Her avbildet med utenriksminister Hillary Clinton og spesialutsending George Mitchell i januar. Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/SCANPIX
VIL HA EN NY BEGYNNELSE: USAs president Barack Obama har varslet «en ny begynnelse» - også i forhold til landets Midtøsten-politikk. Her avbildet med utenriksminister Hillary Clinton og spesialutsending George Mitchell i januar. Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Allerede mandag kommer USAs spesialutsending til Midtøsten, George Mitchell, til Oslo og Norge.

Her skal han gjeste den såkalte giverlandskonferansen for palestinerne, melder NTB. Norge leder giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC), og utenriksminister Jonas Gahr Støre vil være tilstede under konferansen.

Palestinernes statsminister Salam Fayyad møter også på Grand Hotell mandag. Målet med samlingen er å motvirke budsjettkrisen for palestinske myndigheter - samt å jobbe for utvikling og gjenreisning i hele det palestinske området, inkludert Gazastripen.

Økende spenning
Mitchell reiser fra Washington søndag, og direkte til den norske hovedstaden. Etter konferansen reiser han til Midtøsten for å føre samtaler med israelske, palestinske, egyptiske og jordanske tjenestemenn, melder det samme nyhetsbyrået.

Et amerikansk besøk til Syria og Libanon skal ennå ikke være bekreftet. George Mitchell besøker Norge på et tidspunkt da spenningen mellom Washington og Jerusalem synes å øke.

- Vi er skuffet. Forståelsen vi kom fram til under Bush-regjeringen er ikke verdt noe lenger, sa en seniorrådgiver til den israelske avisa Ha'aretz tidligere denne uka.

NY POLITIKK: USAs spesialutsending til Midtøsten har viderebragt Obama-administrasjonens budskap om full stans i nybyggervirksomhet på Vestbredden. Foto: SEBASTIAN SCHEINER/REUTERS/SCANPIX
NY POLITIKK: USAs spesialutsending til Midtøsten har viderebragt Obama-administrasjonens budskap om full stans i nybyggervirksomhet på Vestbredden. Foto: SEBASTIAN SCHEINER/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Bakgrunnen for uttalelsen var at Mitchell hadde videreformidlet Obama-administrasjonens krav om full stans i nye bosettinger på Vestbredden.

- Underminerer arbeidet for fred
På torsdag framførte president Barack Obama selv det samme budskapet, da han talte til verdens 1,5 milliarder muslimer ved Kairo-universitetet i Egypt.

Der snakket presidenten om motsetningene mellom deler av den islamske verden og vesten - og uttalte blant annet at han var kommet til Kairo for å skape «en ny begynnelse».

Talen var delt opp i sju deler - der spenningen mellom Israel, palestinerne og den arabiske verden var ett av hovedpunktene.

- USA anerkjenner ikke at man fortsetter med israelske nybyggere. Denne byggingen bryter med tidligere inngåtte avtaler og underminerer arbeidet for å oppnå fred, sa Obama, med adresse til israleske bosettinger på Vestbredden.

TIL KONFERANSEN: Salam Fayyad skal møte utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo på søndag. Dagen etter deltar de begge på giverlandskonferansen for palestinerne. Foto: FADI AURORI/REUTERS/SCANPIX
TIL KONFERANSEN: Salam Fayyad skal møte utenriksminister Jonas Gahr Støre i Oslo på søndag. Dagen etter deltar de begge på giverlandskonferansen for palestinerne. Foto: FADI AURORI/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Håper på framgang i år
Og det er nettopp her at frontene står steilt mot hverandre i Midtøsten-spørsmålet.

President Mahmoud Abbas og Fatah krever full stans i bosettning før de vil sette seg til fredsforhandlingsbordet - mens Israles Benjamin Netanyahu ønsker en «naturlig vekst» i bosettingene.

I går gjentok Barack Obama på en pressekonferanse i Tyskland at «tiden er inne for å handle» i Midtøsten-spørsmålet, samtidig som han uttrykte optimisme i forhold til en «seriøs framgang» i løpet av året.

Obama var i Tyskland for å møte Angela Merkel. I går besøkte han også den tidligere konsentrasjonsleiren Buchenwald, der han uttalte at han «aldri vil glemme det jeg har sett her i dag», melder Associated Press.

VERTSKAP: Tidligere denne uka åpnet Jonas Gahr Støre verdenskonferansen for ytringsfrihet. I helga tar han imot Palestinas statsminister Salam Fayyad. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX
VERTSKAP: Tidligere denne uka åpnet Jonas Gahr Støre verdenskonferansen for ytringsfrihet. I helga tar han imot Palestinas statsminister Salam Fayyad. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX Vis mer