George W. Bush er velkommen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • USAs president George W. Bush planlegger å mellomlande i Oslo på vei til møtet i stormaktsgruppa som går under betegnelsen G8 etter at Russland ble med. Her bør han være hjertelig velkommen, uansett hvor uenige vi måtte være i hans Irak-politikk mot slutten av mai måned. Dette er en uenighet mellom nasjoner med en lang historie av vennskap og allianse.
  • Det er avgjørende for små land at stormaktene deltar aktivt i multinasjonale organisasjoner og opprettholder dialogen med småstatene. Bush-regjeringen har skapt usikkerhet omkring USAs holdning til internasjonale avtaler og internasjonalt samarbeid. Men i Irak-krisen har USA siden i fjor høst fulgt FN-sporet. Resolusjon 1441 ble vedtatt av et enstemmig sikkerhetsråd mens Norge fremdeles var medlem. Tirsdag offentliggjorde presidenten at USA nå forsøker å få flertall i Sikkerhetsrådet for en ny resolusjon, slik Storbritannia går inn for, før militære tiltak kan settes inn mot Irak med støtte fra det internasjonale samfunn.
  • Folkeflertallet her i landet er klart imot en krig mot Irak nå, og for at FNs våpeninspeksjoner skal fortsette. Samtidig er det klart at det er det militære presset som gjør at Saddam Hussein slipper inspektørene til. Og det er han som avgjør om denne linjen kan lykkes.
  • Norge har et spesielt nært forhold til USA. I forhold til folketallet var det bare Irland som sendte flere utvandrere over Atlanterhavet. Etter den andre verdenskrigen oppga Norge nøytralitetspolitikken fra mellomkrigstida, og gikk inn i den USA-dominerte vestlige forsvarsalliansen NATO. Under den kalde krigen, som varte i 40 år, var det USA som var vår sikkerhetsgaranti mot presset fra Sovjetunionen.
  • Norge har vært en trofast alliert, men ikke uten en egen stemme. Under Vietnamkrigen var uenigheten større enn i dag. Det var den også i spørsmålet om utplassering av atomraketter i Europa både på femti- og åttitallet. Men det er ingen grunn til å tro at president George Bush velger Oslo som mellomlandingssted fordi Norge brått har fått ny og større betydning. Den nye amerikanske ambassadøren her er både en stor bidragsyter og god venn av presidenten og hans familie.