George W.s nye verden

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Som et ledd i forsoningsarbeidet etter den amerikanske valgkampen er det et interessant trekk at George W. Bush i helga startet med å utpeke to høyprofilerte afrikanskamerikanere, Colin Powell og Condoleezza Rice, til de viktige stillingene som utenriksminister og nasjonal sikkerhetsrådgiver. Powell og Rice vil stå sentralt når Bush skal meisle ut sin politikk overfor resten av verden.
  • Eksgeneralen Powell og Stanford-professoren Rice har begge en helt annen profesjonell plattform for å drive utenrikspolitikk enn den utenrikspolitisk uerfarne Bush. Spørsmålet nå blir om de bruker denne erfaringen til å gjennomføre den varslede dreiningen av amerikansk utenrikspolitikk i retning av en mer interessebasert dagsorden.
  • I helga gjentok Powell at den nye republikanske administrasjonen vil forfølge planene om et nasjonalt rakettskjold (NMD) med en helt annen intensitet enn Clinton-administrasjonen. Selv etter en rekke mislykte tester er Bush fast bestemt på å gjennomføre et kostbart og fantasifullt stjernekrigsprogram som kan skape alvorlige problemer i forholdet til Europa, Russland og Kina. Det vil koste 13 milliarder dollar å utvikle og installere det foreslåtte rakettskjoldet. Kostnadene i løpet av systemets 20-årige levetid kan komme opp i 50 milliarder dollar. Planene framstår som forrykte i ethvert perspektiv, spesielt hvis de sammenliknes med kostnadene ved å drive fredelig internasjonalt arbeid.
  • Både Powell og Rice har uttrykt seg i negative vendinger om amerikansk deltakelse i internasjonale fredsoperasjoner under FN-mandat. Særlig i Bosnia og Kosovo vil det være svært uheldig om det til stadighet hefter tvil ved USAs vilje til å stå ved sine forpliktelser så lenge det er nødvendig. Det er i USAs egen interesse å være konsekvent og forutsigbar på Balkan. Det vil også styrke USAs troverdighet dersom den nye administrasjonen kan gjøre opp sin gjeld til FN.