Georges ut i åpent hav

Orkanen «Georges» la i dag ut på åpent hav i Mexico-gulfen og langs gulfens nordkyst barrikaderte man seg mot en helgevisitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra Florida til Louisiana var folk i alarmberedskap og enkelte områder ble evakuert. Den dødbringende stormen er ventet å bli enda kraftigere og trolig blir den oppgradert til såkalt kategori tre-storm, som kan gjøre betydelig skade.

Stormen har til nå krevd minst 228 menneskeliv under sin rasering i Nord-Karibia. «Georges» kastet seg fredag over ferieparadiset Key West sørvest av Florida-halvøya.

Farlig

Orkanen passerte Key West midt på dagen med vindhastighet opp i 170 km/t. Innbyggere fortalte at de så sola et kort øyeblikk. Det betyr at litt av orkanens store øye en kort stund befant seg rett over øya som Ernest Hemingway gjorde berømt.

Digre trær ble revet overende og sjøen pisket over den tre meter høye og fastmurte bøyen som markerer det sørligste punkt i USA. Myndighetene gjorde befolkningen oppmerksom på at ingen kunne vente hjelp fra ambulansemannskaper, brannvesen eller politi mens stormen raste, fordi det ville bli for farlig å rykke ut.

Rasering

«Georges» er den kraftigste orkanen som rammer det sørlige Florida siden «Andrew».

I den dominikanske republikken mistet minst 202 mennesker livet da orkanen knuste fattiges skur og raserte bortimot 90 prosent av avlingene, opplyser myndighetene. På Cuba er to bekreftet omkommet.

(NTB-Reuters)