Georgia ber om umiddelbar våpenhvile

Mange sivile skal være drept i luftangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var i formiddag uklart hvem som egentlig har kontroll over Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali. Russland hevder Tskhinvali er «frigjort» av russiske styrker, mens Georgia hevder at det ennå pågår harde kamper i byen.

- Vi kan ta de første skrittene

Klokka 12.30 i dag gikk imidlertid Georgias president Mikhail Saakasjvili på talerstolen og signaliserte en nedtrapping av dem svært dramatiske situasjonen


- Jeg tilbyr en umiddelbar våpenhvile. Georgia er villig til å ta de første skrittene, sa Saakasjvili, som samtidig brukte svært sterke ord for å fordømme det han kaller Russlands «uprovoserte, planlagte invasjon».

- Dette er kriminelle, skrudde handlinger satt i verk av uansvarlige beslutningstagere, sa presidenten med adresse til Russland.

Saakasjvili fortalte også at han tidligere i dag har snakket med USAs utenriksminister Condollezza Rice om situasjonen, og at George W. Bush nå har samtaler med Russlands president Medvedev.

Saakasjvili la i dag vekt på det han påstår er russiske militære operasjoner som har vært i gjære i lang tid.

- Jeg har advart verdenssamfunnet i mange måneder. Men ingen har hørt på advarslene. Ingen må være i tvil om at angrepene har vært nøye planlagt av Russland. Det som er skjedd i Sør-Ossetia kan sammenliknes med Sovjetunionens invasjon av Afghanistan i 1979 og da Stalin truet Finlands suverenitet i 1949, sa presidenten i den følelsesladde talen.

Georgia ber om umiddelbar våpenhvile

- Denne krigen handler ikke om Sør-Ossetia, og har aldri gjort det. I dag prøver de å ødelegge mitt land.

Det er foreløpig uklart hvordan Kreml vil svare på Georgias våpenhvile-erklæring.

- Store sivile tap

Georgias president ba tidligere i dag om at det innføres unntakstilstand i landet og erklærte at Russland er i krig med Georgia.

Det skjedde etter at russiske fly blant annet bombet den georgiske havnebyen Poti ved kysten av Svartehavet og Gori, like ved Sør-Ossetia.

Angrepen ble fulgt av en erklæring fra Russland om at ingen områder i Georgia som blir brukt til å angripe Sør-Ossetia er å anse som trygge, melder nyhetsbyrået AP.

Poti skal være fullstendig rasert etter luftangrepet, ifølge Georgia. Russland bekreftet også i morges at to russiske fly har blitt skutt ned over Georgia, uten å angi hvor dette har skjedd.

- Russland kontrollerer hovedstaden

BOMBET BOLIGKOMPLEKS: Denne mannen gråter over sin døde slektning etter at russiske bombefly traff både sivile og militære mål i den georgiske byen Gori. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS
BOMBET BOLIGKOMPLEKS: Denne mannen gråter over sin døde slektning etter at russiske bombefly traff både sivile og militære mål i den georgiske byen Gori. Foto: GLEB GARANICH / REUTERS Vis mer

I dag tidlig gikk Russland inn i Tskhinvali med spesialstyrker, og soldater som inntok hovedstaden i fallskjerm skal ha vært en sentral del av angrepet.

- Spesialstyrker har frigjort hele Tskhinvali fra georgiske militære styrker og har begynt å tvinge georgiske enheter ut av området, sier General Vladimir Boldyrev til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Russerne hevder operasjonen var et ledd i å sikre Russlands «fredsbevarende styrker» i området.

De russiskstøttede separatistene i Sør-Ossetia melder at omlag 1600 mennesker er døde i kampene som har gått inn i sitt andre døgn, men Georgia hevder tallene er grovt overdrevet og at det dreier seg om rundt 100 personer.


Antallet døde i de uoversiktlige kampene er dermed svært uklart. Røde Kors har fått uavhengige bekreftelser på at russiske bombefly har rammet både sivile og militære mål, melder
CNN. Flere sykehus er fulle av skadde.

I den georgiske byen Gori, som ligger like ved Sør-Ossetia, viser tv-bilder fra BBC News blant annet at en boligblokk står i brann og alvorlig skadde kvinner i sivile klær etter et luftangrep.

Før de hardeste kampene startet i Tskhinvali flyktet omlag 30 000 fra den sør-ossetiske hovedstaden inn i Russland.

Eskaleringen av konflikten mellom Russland og Georgia om håndteringen av Sør-Ossetia startet tidlig fredag, etter at Georgia overraskende gikk inn i utbryterrepublikken med store militære styrker for å slå ned på det georgerne sier var tung artilleriild fra separatister som drepte 10 personer, blant dem flere sivile.

Russland svarte ved å gå inn i Sør-Ossetia med både luft- og bakkestyrker for å drive Georgia ut av Tskhinvali, der befolkningen i hovedsak består av russiske statsborgere.

Støtter Georgia

Norge anerkjenner Georgias suverenitet og territoriale integritet, men konflikten i Sør-Ossetia kan bare løses gjennom forhandlinger, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

På spørsmål om dette er en indirekte kritikk av Russlands intervensjon i konflikten, sier statsministeren at Norges oppgave er å bidra til at partene gjenopptar dialogen og stanser krigshandlingene.

- Vårt bidrag kan best skje gjennom å engasjere oss i FN og OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa). Krig er ikke svaret på de utfordringer man står overfor i denne regionen, sier Stoltenberg.

<B>STORE SIVILE TAP:</B> Denne kvinnen var en av de skadde etter Gori-bombingen.
<B>VOLDSOMME KAMPER:</B> Her står sør-ossetiske separatister ved en ødelagt georgisk stridsvogn i Tskhinvali.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer