- Georgia har stor del av skylda for krigen

Anklages for krigsforbrytelser i rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den georgiske regjeringen hadde selv en stor del av skylda for konflikten med Russland, som kostet tusener livet og drev 100 000 på flukt, konkluderer obervatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i en ennå ikke offentliggjort rapport.

Det er det tyske magasinet Der Spiegels nettutgave som skriver dette i dag, i en forhåndsartikkel foran det nye papirnummeret, som er i salg fra mandag.

- Nøye planlagt

Observatørenes rapport, som er overlevert den tyske regjeringen, slår fast at georgiernes anslag mot utbryterprovinsen Sør-Ossetia 7. august var planlagt lang tid i forveien, og at angrepet var godt i gang før de russiske stridsvognene rullet inn i tunnelen som brakte dem inn i området.

Det antydes også sterkt at de georgiske styrkene gjorde seg skyldig i krigsforbrytelser under felttoget mot utbryterprovinsen; blant annet skal den militære ledelsen ha beordret angrep på sovende sørossetere.

På den annen side hevder Human Rights Watch at satellittbilder fra FN tydelig beviser at etnisk georgiske landsbyer i Sør-Ossetia ble tent på, enten av russiske soldater eller sørossetiske geriljastyrker.

- Dette er overveldende bevis på krigsforbrytelser og alvorlige brudd på menneskerettighetene, skriver organisasjonen på sin hjemmeside og kaller brannstiftelsen etnisk rensning.

Russisk overmakt

FORTSATT TIL STEDE: Russiske tanks ruller gjennom Sør-Ossetias «hovedstad» Tskhinvali tidligere i dag. Georgia og Russland har nå brutt de diplomatiske båndene etter at russerne har anerkjent Abkhasia og Sør-Ossetia som selvstendige stater. Foto: VIKTOR DRATSJEV/AFP/SCANPIX
FORTSATT TIL STEDE: Russiske tanks ruller gjennom Sør-Ossetias «hovedstad» Tskhinvali tidligere i dag. Georgia og Russland har nå brutt de diplomatiske båndene etter at russerne har anerkjent Abkhasia og Sør-Ossetia som selvstendige stater. Foto: VIKTOR DRATSJEV/AFP/SCANPIX Vis mer

Som kjent ble de georgiske styrkene raskt jaget tilbake på «eget» territorium av de overlegne russiske styrkene, som besatte både Sør-Ossetia og store deler av resten av Georgia.

Etter ei knapp uke kom partene til en våpenhvileavtale som de gjensidig har beskyldt hverandre for å bryte - og i ettertid har president Mikhail Saakasjvili gjentatte ganger oppfordret Vesten til å innføre sanksjoner mot Russland.

OSSE har besluttet å sende 100 obervatører for å overvåke våpenhvilen, men Russlands president Dmitrij Medvedev har, i en telefonsamtale med britenes statsminister Gordon Brown, bedt om at antallet økes, «for å overvåke de georgiske myndighetenes handlinger i sikkerhetssonen [rundt den sørossetiske grensa], ifølge EU, som framforhandlet avtalen.

- Fredsstyrke

Russerne har nå trukket mesteparten av styrkene sine ut fra nabolandet, men etterlatt en liten styrke på «fredsbevarende oppdrag». Georgierne på sin side kaller dem en okkupasjonsstyrke.

Lederne i EU skal møtes på mandag for å diskutere den pågående krisen, som fortsatt står i fare for å eskalere etter at Georgia i går brøt det diplomatiske samarbeidet med Russland etter at sistnevnte anerkjente utbryterprovinsene Abkhasia og Sør-Ossetia som selvstendige stater.

- Abkhasia kan muligens bli opptatt i unionen mellom Russland og Hviterussland, sier utbryterprovinsens utenriksminister Sergej Sjamba ifølge BBC News.

- Georgia har stor del av skylda for krigen
KRIGSHISSER?: Ifølge OSSE-rapporten planla de georgiske myndighetene anslaget mot Sør-Ossetia lang tid i forveien.
SØNDERSKUTT: En ossetisk kvinne fra Tskhinvali bærer ei nybakt kake gjennom stua i den sønderskutte leiligheten i den sørossetiske «hovedstaden».