Georgia hevder de avverget russiskstøttet militærkupp

Opposisjonen i Georgia mener derimot president Saakasjvili driver «enmanns teatershow».

KUPP: Georgiske myndigheter sier de avverget et mulig kupp og opprør i militærleiren i Mukhrovani, øst for hovedstaden Tbilisi. Tre timer etter de første kuppmeldingene kom, rullet stridsvognene inn i leiren. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili/SCANPIX
KUPP: Georgiske myndigheter sier de avverget et mulig kupp og opprør i militærleiren i Mukhrovani, øst for hovedstaden Tbilisi. Tre timer etter de første kuppmeldingene kom, rullet stridsvognene inn i leiren. Foto: REUTERS/David Mdzinarishvili/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): Ni måneder etter krigen mot Russland i fjor, er situasjonen nok en gang tilspisset i Georgia.

I dag sier myndighetene i landet at de har avverget kupplaner med utspring i militærbasen Mukhrovani.

Om lag tre timer etter at de første kuppmeldingene kom, rullet 30 stridsvogner og pansrede kjøretøy inn i leiren. Etter hvert ankom også president Mikhail Saakasjvili og landets forsvarsminister og innenriksminister, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Reporterne ble holdt på behørig avstand fra det som skjedde.

Skylder på Russland
Saakasjvili var ikke sen med å legge skylden for opprøret på erkefienden Russland. I en fjernsynssendt tale forsøkte han å berolige nasjonen om at situasjonen nå var under kontroll, samtidig som han beskyldte Russland for å konspirere med georgiske militære for å starte et opprør.

- Den georgiske staten ga ikke etter for denne provokasjonen fra Russland. Dette er en isolert hendelse - den spredde seg ikke til andre militære enheter og situasjonen er under kontroll, sa den georgiske presidenten, ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

Saakasjvili sa han personlig hadde forhandlet med de opprørske soldatene og overtalte dem til å overgi seg til politiet.

Tidligere på dagen hadde Mamuka Gorgisjvili, kommandant i Mukhrovani-leiren, kommet med en uttalelse til det russiske nyhetsbyrået Interfax, der han kritiserte president Saakasjvili.

- Vi kan ikke bare stå og se på at landet gradvis faller fra hverandre under den pågående konfrontasjonen. Men vi vil ikke bruke aggressive virkemidler, sa Gorgisjvili.

Georgias forsvarsminister David Sikharulidze sier til Reuters at soldatene i leiren hadde som mål å forhindre den planlagte NATO-øvelsen som skal starte i Georgia i morgen, tross sterke protester fra Russland.

- Burde gå til legen
Fra russisk side avvises alle beskyldninger fra Georgia. En kilde i Kreml sier til Ria Novosti at Saakasjvili «burde gå til doktoren».

Russlands viseutenriksminister, Grigory Karasin, sier Georgias president forsøker å skyve egne problemer over på Russland.

- I stedet for å gå i dialog med sine egne, forsøker det georgiske lederskapet å beskylde Russland for helt sinnsyke ting.

I nesten en måned har opposisjonen i Georgia demonstrert mot president Saakasjvili, som de mener er blitt mer egenmektig siden han kom til makten i 2003.

I går varslet opposisjonen at de vil blokkere de tre viktigste hovedveiene inn til hovedstaden Tbilisi fra fredag av. Inne i hovedstaden blokkeres flere gater i protest mot at Saakasjvili ikke vil trekke seg.

Opposisjonen hadde derfor følgende analyse av dagens kupprykter.

- Det vi så minnet om et enmanns teatershow - en person som gir spesifikke navn og tegner et apokalyptisk bilde av menn som returnerer til Georgia for å drepe politikere, sier en av opposisjonslederne David Gamkrelidze.

Saakasjvili har avvist alle krav om at han må gå av. Samtidig er regjeringen i Georgia lite lysten på en gjentakelse av de omstridte politiaksjonene mot opposisjonens massemønstringer i 2007.