Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Georgia må krige på to fronter

Kjemper for sin uavhengiget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uroen i Sør-Ossetia er i ferd med å spre seg med full styrke til den andre utbryterrepublikken i området, Abkhasia.

Abkhasias leder Sergej Bagapsj opplyser nå om at han har sendt 1.000 soldater til Kodori, et område av Abkhasia Georgia hittil har kontrollert.


- Klare til kamp 

- Vi er klare til kamp og vil handle på egenhånd hvis vi møter motstand fra Georgia, sier presidenten ifølge Sky News.

Abkhasia trakk brøt ut, i likhet med Sør-Ossetia, ut tidlig på 90-tallet og krever nå full selvstendighet.

Begge regionene støttes av Russland, som nå skal ha full kontroll i Sør-Ossetias hovedstad Tskhinvali, ifølge georgiske myndigheter.

Talsmann for det georgiske innenriksdepartementet, Sjota Utiasjvili, bekrefter at russiske styrker har tatt kontroll i byen der det har rast kamper i nesten tre døgn.

- Russiske soldater har okkupert Tskhinvali, opplyser Utiasjvili.

Bagapsj kunngjorde også at han har gitt ordre til reservestyrker om å mobilisere.

Georgia beskylder Russland for å ville spre konflikten i Sør-Ossetia til Abkhasia.
Russland har bedt FN-observatørene på grensen mellom Abkhasia og Georgia om å trekke seg ut, ifølge det georgiske innenriksdepartementet.


- Hindrer forsyninger


En kilde i den russiske marinen forteller at rakettkrysseren Moskva og krigsskipet Smetlivy har fått ordre om å hindre alle forsyninger av militært materiell til Georgia.

Georgiske myndigheter hevdet tidligere i dag at russiske marinefartøy befant seg utenfor kysten av Abkhasia.

Ifølge enkelte opplysninger patruljerer flere russiske skip også havna i Poti, og skip blir hindret i å ta seg inn i havna med korn og drivstofforsyninger.Forvirring om tilbaketrekning  

Georgia kunngjorde tidligere i dag at alle georgiske styrker var trukket ut av utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

En korrespondent for nyhetsbyrået Reuters fortalte at militære kolonner med georgiske tropper og tungt artilleri var på vei ut av utbryterrepublikken. Kolonnen ble observert i landsbyen Ergneti på georgisk-kontrollert territorium sør for den sørossetiske hovedstaden Tskhinvali.

- Styrkene er trukket ut. Det er en fullstendig tilbaketrekning, sier talsmann for innenriksdepartementet, Sjota Utjasjvili.

Georgias reintegreringsminister Temur Yakobasjvili hevdet imidlertid overfor nyhetsbyrået AP at de georgiske styrkene kun omgrupperer seg og fortsatt befinner seg i Sør-Ossetia.

Målet med omgrupperingen er ifølge Yakobasjvili å skape en humanitær korridor slik at sårede kan evakueres fra Tskhinvali.

image: Georgia må krige på to fronterBer USA megle


Senere innrømmet sekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet, Aleksandr Lomaja, at de georgiske styrkene ikke har trukket seg ut av hele utbryterrepublikken.

- Vi har forlatt praktisk talt hele Sør-Ossetia som et tegn på at vi er villige til å stanse de militære konfrontasjonene.

Russiske myndigheter avviste de georgiske meldingene om tilbaketrekningen.

- Vi overvåker fremdeles georgiske styrker og artilleri i Sør-Ossetia. Georgiske styrker har ikke trukket seg ut, fastslo en russisk tjenestemann i Moskva.

Russland har satt en fullstendig georgisk tilbaketrekning fra Sør-Ossetia som betingelse for å stanse bombeangrepene mot georgiske byer. Aleksandr Lomaja opplyser at Georgia nå har bedt USA om å megle i konflikten med Russland.

- Vi har bedt USAs utenriksminister Condoleezza Rice om å megle med russerne. Vi håper hun kan videreformidle våre beskjeder, sier Lomaja.


Bombet flyplassTbilisi hevdet tidligere i dag at Russland forberedte et storangrep på Georgia.
Russland har sendt 6.000 soldater til landet og henter inn ytterligere 4.000 soldater via sjøveien i forberedelse til et angrep, ifølge georgiske myndigheter.

Myndighetene sier også at russiske fly har gjennomført bombeangrep mot rullebanen på en militærflyplass like ved den internasjonale flyplassen i byen, og det ble meldt om flere eksplosjoner i den georgiske hovedstaden søndag morgen.

- Russiske jagerfly har sluppet tre bomber, sier Utjasjvili, som først opplyste at det dreide seg om et angrep mot den internasjonale flyplassen.

image: Georgia må krige på to fronter
RETTET MOT GEORGIA: Abkhasia er i ferd med å mobilisere 1000 soldater for å forsvare seg med blant annet tungt rakettskyts rettet mot Georgia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!