SKAL UT: OSSE-observatører fra Polen, Storbritannia og Canada følger med på russiske tilbaketrekninger etter krigen i Georgia. Nå har russerne sagt nei til å tillate forlengning av det europeiske observatør-oppdraget. Foto: EPA/STEFAN KORSHAK
SKAL UT: OSSE-observatører fra Polen, Storbritannia og Canada følger med på russiske tilbaketrekninger etter krigen i Georgia. Nå har russerne sagt nei til å tillate forlengning av det europeiske observatør-oppdraget. Foto: EPA/STEFAN KORSHAKVis mer

Georgia rasende over at OSSE-observatører må ut

Russland sier nei til å forlenge virksomheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa, OSSE, må stenge virksomheten i Georgia ved årsskiftet. Russland sier nei til å forlenge virksomheten. Georgia reagerer med raseri.

- Russland forsøker å blokkere OSSEs observatør-operasjon i Sør-Ossetia fordi landet begikk krigsforbrytelser der, deriblant etnisk rensing av den georgiske befolkningen, hevder Georgias minister for reintegrering, Temur Jakobasjvili.

Han mener at Russland gjør et desperat forsøk på å legitimere de russisk-vennlige regimene i utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia.

Det finske formannskapet i OSSE opplyste mandag at Russland har sagt nei til å forlenge observatørenes mandat med tre måneder. Organisasjonen har 180 utsendinger i Georgia, deriblant 28 ubevæpnede observatører, som overvåker våpenhvilen i nærheten av Sør-Ossetia.

- Fra 1. januar må vi trekke vår delegasjon tilbake, sier Antti Turnen, Finlands ambassadør til OSSE i Wien. Finland har formannskapet i OSSE ut året.

- Ett land var ikke villig til å forlenge virksomheten, tilføyde han, og unngikk dermed å nevne Russland direkte.

OSSE-delegasjonen i Georgia består av 180 personer fra forskjellige medlemsland. Det nåværende mandatet utløper 31. desember. Blant medlemmene av delegasjonen er 28 ubevæpnede observatører som overvåker våpenhvilen mellom Russland og Georgia.

(NTB)