- Georgia trekker seg ut av hovedstaden i Sør-Ossetia

Flyplass i Georgias hovedstad bombet i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Russiske krigsskip har nå fått ordre om å hindre at militært materiell når Georgia, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax. Skipene dukket opp ved svartehavskysten søndag formiddag.

En kilde i den russiske marinen forteller at rakettkrysseren Moskva og krigsskipet

Smetlivy har fått ordre om å hindre alle forsyninger av militært materiell til Georgia.
Georgiske myndigheter hevdet tidligere søndag at russiske marinefartøy befant seg utenfor kysten av Abkhasia.

Ifølge enkelte opplysninger patruljerer flere russiske skip også havna i Poti, og skip blir hindret i å ta seg inn i havna med korn og drivstofforsyninger.

Forvirring om tilbaketrekning

Georgia kunngjorde tidligere søndag at alle georgiske styrker var trukket ut av utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

En korrespondent for nyhetsbyrået Reuters fortalte at militære kolonner med georgiske tropper og tungt artilleri var på vei ut av utbryterrepublikken. Kolonnen ble observert i landsbyen Ergneti på georgisk-kontrollert territorium sør for den sørossetiske hovedstaden Tskhinvali.

- Styrkene er trukket ut. Det er en fullstendig tilbaketrekning, sier talsmann for innenriksdepartementet, Sjota Utjasjvili.

HUMANITÆR KATASTROFE:Denne kvinnen ligger skadet foran boligblokken sin i byen Gori, etter at angrep fra russiske bombefly. Kvinnen ble hjulpet i sikkerhet etter at bildet ble tatt. FOTO: DAVID MDZINARISHVILI
HUMANITÆR KATASTROFE:Denne kvinnen ligger skadet foran boligblokken sin i byen Gori, etter at angrep fra russiske bombefly. Kvinnen ble hjulpet i sikkerhet etter at bildet ble tatt. FOTO: DAVID MDZINARISHVILI Vis mer

Georgias reintegreringsminister Temur Yakobasjvili hevdet imidlertid overfor nyhetsbyrået AP at de georgiske styrkene kun omgrupperer seg og fortsatt befinner seg i Sør-Ossetia.

Målet med omgrupperingen er ifølge Yakobasjvili å skape en humanitær korridor slik at sårede kan evakueres fra Tskhinvali.

Ber USA megle

Senere innrømmet sekretær i det nasjonale sikkerhetsrådet, Aleksandr Lomaja, at de georgiske styrkene ikke har trukket seg ut av hele utbryterrepublikken.

- Vi har forlatt praktisk talt hele Sør-Ossetia som et tegn på at vi er villige til å stanse de militære konfrontasjonene.

Russiske myndigheter avviste de georgiske meldingene om tilbaketrekningen.

- Vi overvåker fremdeles georgiske styrker og artilleri i Sør-Ossetia. Georgiske styrker har ikke trukket seg ut, fastslo en russisk tjenestemann i Moskva.

Russland har satt en fullstendig georgisk tilbaketrekning fra Sør-Ossetia som betingelse for å stanse bombeangrepene mot georgiske byer. Aleksandr Lomaja opplyser at Georgia nå har bedt USA om å megle i konflikten med Russland.

- Georgia trekker seg ut av hovedstaden i Sør-Ossetia

- Vi har bedt USAs utenriksminister Condoleezza Rice om å megle med russerne. Vi håper hun kan videreformidle våre beskjeder, sier Lomaja.

Bombet flyplass

Tbilisi hevdet tidligere søndag at Russland forberedte et storangrep på Georgia.

Russland har sendt 6.000 soldater til landet og henter inn ytterligere 4.000 soldater via sjøveien i forberedelse til et angrep, ifølge georgiske myndigheter.

Myndighetene sier også at russiske fly har gjennomført bombeangrep mot rullebanen på en militærflyplass like ved den internasjonale flyplassen i byen, og det ble meldt om flere eksplosjoner i den georgiske hovedstaden søndag morgen.

- Russiske jagerfly har sluppet tre bomber, sier Utjasjvili, som først opplyste at det dreide seg om et angrep mot den internasjonale flyplassen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer