Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Georgia vil importere gass fra Iran

Millioner fortsatt strømløse etter at hovedgassledning ble sprengt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For tredje dagen på rad lever millioner av innbyggere i Georgia uten gassforsyninger i den strenge vinterkulda. Underskuddet på gassleveransene skyldes at gassledningen fra Russland til Georgia og Armenia ble sprengt natt til søndag.

Eksplosjonene fikk Georgias pro-vestlige regjering til å umiddelbart å se seg om etter nye leverandører. Etter en snarvisitt til Iran kunne Georgias energiminister, Nika Gilauri, fortelle at landet vil gjøre seg mer uavhengig av Russlands leveranser.

- Iran har sagt landet er villig til å forsyne gass til Georgia, sa Gilauri til nyhetsbyrået AP.

Halvparten av de 1,5 millioner innbyggerne i hovedstaden Tblisi er uten gass. I resten av landet, som har en befolkning på 4,7 millioner innbyggere, er det bare to fjellområder som har gassforsyninger, ifølge en talskvinne for energidepartementet, Teona Doliasjvili.

Gasskrisen kommer samtidig med at den tidligere Sovjet-republikken går gjennom den kaldeste vinteren på tre tiår.

I den østlige byen Rustavi hadde samtlige 120 000 innbyggere verken strøm, gass eller vann, rapporterte georgisk fjernsyn. Fjernsynsbilder viste en kvinne som holdt en baby innpakket i en tykk genser, mens hun klagde over kulden.

Beskyldninger om sabotasje

Den georgiske presidenten Mikhail Saakasjvili har uttalt seg i kraftige ordelag mot Russland etter eksplosjonene, som rammet rørledningen i Nord-Ossetia og et høyspent-tårn vest i Nord-Ossetia.

FRYSER I KULDA: Millioner mangler gass, strøm og vann på samme tid som Georgia gjennomgår den kaldeste vinteren på tre tiår. Foto: EPA/Scanpix
FRYSER I KULDA: Millioner mangler gass, strøm og vann på samme tid som Georgia gjennomgår den kaldeste vinteren på tre tiår. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

- Dette er alvorlig sabotasje utført av Russland, sa presidenten ifølge Civil Georgia på søndag.

I tillegg anklaget han Russland for å være «prinsippløse utpressere», og hevdet at russiske offisielles forklaring og respons på eksplosjonene har vært helt uholdbare.

Ikke tilfeldig

Forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Jakub M. Godzimirski, forklarer ordkrigen nærmere.

- Den harde retorikken er en del av et større bilde. Forholdet mellom mellom Russland og Georgia dreier seg ikke om gass, sier Godzimirski til Dagbladet.no.

Nupi-forskeren, som er ekspert på Russland og Kaukasus-området, sier mye av spenningen mellom de to statene dreier seg om separatistgrupper på begge sider, som ønsker å skape splittelse.

Godzimirski tror ikke det er hold i Saakasjvilis sabotasjebeskyldninger mot Russland. Derimot avviser han ikke at andre kan ha stelt i stand sabotasjeaksjoner.

- Jeg tror ikke Russland stod bak eksplosjonene. På den annen side er ikke Russland i stand til å vokte rørledningene i disse områdene i Nord-Kaukasus.

Etter forskerens oppfatning kan det ikke være tilfeldig at det med timers mellomrom først ble sprengt to gassledninger og deretter en strømlinje.

- Jeg vil ikke utelukke at separatistgrupper er villige til å ta i bruk slike sabotasjemidler for å skape ubalanse i forholdet mellom Russland og Georgia. Men dette blir løse spekulasjoner, sier Godzimirski.

- Vil svekke Russland

Når det gjelder mulige leveranser fra Iran, tror ikke Nupi-forskeren at det blir en realitet med det første.

- Saakasjvili prøver å score poeng nå. I kjølvannet av gasskrisen med Ukraina prøver han nå å ytterligere svekke Russlands omdømme som energieksportør.

Godzimirski peker på en rekke kompliserende faktorer. Blant annet er Georgias kontakter med Iran et brudd med de politiske alliansene i regionen med Moskva, Armenia og nettopp Iran på den ene siden, og Georgia, Aserbajdsjan og Tyrkia på den andre siden.

- Kanskje prøver Georgia å spille gassleverandørene opp mot hverandre? spør Godzimirski.

- Uansett er spørsmålet om gassleveranser fra Iran et komplisert spørsmål både når det gjelder infrastruktur og penger. Husk at Georgia er et fattig land. Én ting er å si at man skal importere gass fra Iran. En annen ting er å gjøre det.

<B>IKKE NOK TIL ALLE:</B> Millioner er fortsatt uten gassforsyninger. Disse guttene varmer seg på en liten koker i leiligheten.
<B>PRØVER Å SCORE:</B> Georgias president Mikhail Sakashvili prøver å svekke Russlands omdømme som energieksportør, mener forsker.
<B> FLERE EKSPLOSJONER:</B> Eksplosjoner i to gassledninger natt til søndag og en strømledning søndag morgen har skapt krisen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling