Georgias president ber USA om hjelp

- Vi er en fredselskende nasjon under angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Krigen mellom Georgia og Sør-Ossetia appeller nå
Georgias statsminister Mikhail Saakasjvili til vesten om støtte.

-
Vi er i en situasjon der vi må forsvare oss mot en stor og mektig nabo. Vi er et land med under fem millioner innbyggere, og våre styrker kan på ingen måte sammenlignes, sa presidenten.


-
Det handler ikke lenger om Georgia, det handler om Amerika og dets verdier. Vi er en fredselskende nasjon som akkurat nå er under angrep, sier han.


Høyt spill
Det er høyt spille Georgia driver, kommenterer den svneske Russland-kjenneren og historieprofessoren Kristian Gerner.

-Saakasjvili stoler på at han har USA bak seg og at konflikten blir internasjonal, sier han. Han mener at Georgienerne frykter en dominoeffekt: dersom de mister Sør-Ossetia, kan også seperatistene i Abkashia og Adsjaria vinne fram.


Mot full krig
Nupi-forsker Jakub Godzimirski sier at mange faktorer tyder på at det går mot full krig. Han viser til at Georgia har gått til full mobilisering, mens Russland president kommer med kraftige advarsler om gjengjeldelse.

-Styrkeforholdet er ikke til Georgias fordel. Landet står ovenfor en tidligere militærmakt som igjen er på vei opp og styrker seg kraftig militært, sier Godzimirski til NTB.

Det amerikanske forsvarsdepartementet opplyser at det har vært kontakt med georgiske myndigheter, men at de så langt ikke er blitt bedt om å hjelpe. Både Eu og Nato ber partene om å stoppe voldshandlingene.

(NTB) 

Georgias president ber USA om hjelp
Georgias president ber USA om hjelp
Georgias president ber USA om hjelp