Georgij (10) overlevde gisseldramaet!

Satt fem meter fra da bomben smalt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ti år gamle Georgij Farnijev er gutten som satt i hvit skjorte med hendene på hodet i videoen terroristene selv filmet i gymsalen i Beslan, og som ble vist på russisk TV mandag.

Som ved et mirakel lurte Georgij døden, og i går snakket han med engelske The Sun via en tolk.

- Jeg så ting som gir meg mareritt og kroppen min er såret. Men jeg lever - jeg lever! Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor jeg ikke ble drept, sier han.

Han skal ha sittet bare fem meter fra den første minen som ble detonert av gisseltakerne. Han kan ha sluppet levende fra eksplosjonen nettopp fordi han satt så nær den at delene fløy over hodet hans.

Han satt også rett under to bomber som var festet i basketballkurven, men han forteller at da de ble sprengt, var han nettopp gått ut for å drikke vann i et annet rom.

Men om han slapp levende fra dramaet, bærer han på grusomme inntrykk og opplevelser.

Alle var glade

Marerittet startet like etter at han hadde møtt klassekameratene i 4b til første skoledag etter sommerferien morgenen onsdag 1. september.

- Alle var glade for å være tilbake, og jeg husker at noen sang en sang om hvor glad de var for å være sammen igjen, forteller Georgij.

Så dukket væpnede menn opp til fots og i biler, skjøt i lufta og geleidet barna inn i gymsalen.

- Vi var vettskremte, og en gråhåret mann på omtrent 60 år som satt like ved meg, reiste seg og begynte å be dem om å vise nåde. Han var den første som døde. Jeg hørte et skudd, og så ham falle om med et sår i brystet noen få meter fra meg. Alle skrek og jeg følte meg kvalm.

Stille som en mus

Da bestemte Georgij seg for at om han skulle overleve måtte han være «stille som en mus».

Han hørte også en seks år gammel jente bak ham som gråt. Det var hennes første dag på skolen, og hun ropte etter moren. Hun fikk flere ganger beskjed av gisseltakerne om å ti stille.

- Jeg ville snu meg for å be henne om å ta det rolig, men jeg var for redd til å røre på hodet. Hun fortsatte å skrike på moren til et skudd stilnet henne. Smellet gikk tvers gjennom meg, men jeg bare satt der som frosset fast, fortsatt for redd til å snu meg.

Georgij forteller at det etterhvert ble så varmt at han måtte ta av seg den hvite skoleskjorta for å kjøle seg ned. Han forteller hvordan terroristene hengte opp to bomber i basketkurven like ved der han satt, og overalt rundt ham var det miner.

- Jeg bare satt der med hendene på hodet og sa til meg selv: «Stille som en mus».

Forlot gymsalen

Etter at den første minen eksploderte bare fem meter fra ham, oppsto et fullstendig kaos i gymsalen. Alle skrek, mens Georgij bare var fortumlet. I oppstyret reiste han seg og spurte en av terroristene om han kunne få drikke vann. Han ble ikke stoppet, og gikk til et rom der et rør var lekk.

- Da jeg gikk inn i rommet ristet en stor eksplosjon hele huset, og jeg tenkte at taket hadde falt ned.

Georgij sier eksplosjonen var forårsaket av bombene som hang fra basketkurven like over hodet hans. Det var mer skriking og skyting enn noen gang tidligere. Han gikk likevel tilbake til gymsalen og ble møtt av et fryketlig syn. Kroppsdeler var spredd ut over salen, og skadde mennesker ropte om hjelp mens terroristene fortsatte å skyte mot dem.

Georgij så en kvinnekropp som var sprengt i to. En far forsøkte å rive av stykker av klærne hennes for å lage bandasjer til sin skadde datter.

- Alle i området der jeg hadde sittet var drept av eksplosjonene.

- Jeg skulle leve

Georgij la seg ned ved et vindu og var så stille som han bare klarte. Skrikene og skytingen fortsatte til han ble grepet av hender, og han trodde han skulle bli drept.

- Men det var en soldat. Han løftet meg opp og bar meg ut. Jeg kunne ikke tro det - jeg skulle få leve.

Etter at videoopptaket ble vist, har det vært antatt at Georgij døde. I går møtte The Sun ham på sykehuset, der han skal få operert ut granatsplinter fra kneet. Han fikk også noen kuttskader på kroppen.

- TRODDE JEG SKULLE DØ:</B> Georgij ser bildet av seg selv fra gisseltakernes egen video.
SAMMEN MED MAMMA IGJEN:</B> Marina Farnijeva satt i ambulansen sammen med sønnen Georgij da de ble fraktet til flyplassen i dag.
OVERLEVDE: Georgij Farnijev sitter med hendene på hodet i gymsalen på skole nummer 1 i Beslan. Til venstre for ham står en bevæpnet gisseltaker.