Gerd Benneche er død

Journalist og jurist Gerd Benneche døde i natt, 89 år gammel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gerd Benneche ble født i Bergen 1. desember i 1913, men har store deler av sitt liv hatt sitt virke i Oslo.

Hun tok juridisk embetseksamen og arbeidet som politifullmektig for statsadvokaten for landssviksaker i Rogaland og hun hadde egen advokatpraksis, før hun som konsulent var med på å bygge opp Forbrukerrådet.

Mest kjent er nok Benneche for sitt arbeid som journalist i Dagbladet fra 1958 til 1980, der hun markerte seg for sin innsats for de svake i samfunnet og som politisk kommentator.

Gjennom journalistikken fikk hun svikten både i det psykiske helsevernet og barnevernet opp på overflaten. Sammen med Arne Schouen brukte Benneche ti år på å få omsorgen for psykisk utviklingshemmede anerkjent som samfunnsansvar. Gro-saken og Bjerketun-saken er kjente saker der Benneche førte pennen.

Gerd Benneche mottok også den store journalistprisen for sitt arbeid.

Benneche var formann i Norsk Presseforbund fra 1976-78.

Forfatter

Etter at hun gikk av med pensjon som journalist, arbeidet hun tre år som førsteamanuensis i sykehusfag på Østfold Distriktshøgskole.

Benneche skrev også flere bøker om barnevern og pressevern.

Hennes datter, journalist Sissel Benneche Osvold, karakteriserer henne som en stor sosialjournalist som ikke var redd for noe. Hun var også feminist, og var ivrig med i Engebret-bevegelsen.

- Hun var en formelt sett faglig grundig person som tok opp saker på eget grunnlag. Hun kjørte dem gjennom til topps, og fikk stor respekt både juridisk og journalistisk, sier Benneche Osvold.

(NTB)